Deu anys després de l'entrada en vigor de la llei antitabac, la venda de cigarretes a les comarques gironines s'ha desplomat i ha caigut un 58 %. Així, si l'any 2005 els gironins van adquirir més de 235,56 milions de caixes de cigarretes a la demarcació, el 2015 van ser 98,39 milions, segons les estadístiques oficials del Comissionat pel Mercat de Tabacs que depèn del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques.

I si el descens de les vendes de tabac ha estat constant en la darrera dècada, també s'ha percebut en la facturació, però de manera més lleu, perquè en aquests anys els preus han anat pujant. El volum de negoci generat pel tabac a les comarques gironines s'ha reduït un 13,35 % en aquests deu anys: dels gairebé 503 milions d'euros que es van gastar a Girona en paquets de cigarretes l'any 2005, les xifres registrades per Hisenda indiquen que l'any passat es va passar a uns 435,86 milions d'euros.

La disminució del consum de tabac ha anat en paral·lel a l'increment de la conscienciació dels ciutadans pels efectes negatius del fum i a la "desnormalització" del tabaquisme motivada per les dues lleis del tabac del anys 2006 i 2011, que prohibien fumar als locals públics, per convertir oficines, bars, restaurants o discoteques en espais lliures de fum.

El responsable de la Unitat de Tabaquisme de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), Esteve Fernández, explica que la baixada del consum és un efecte secundari del principal objectiu de la llei, que era mitigar el tabaquisme passiu.

"La motivació de la llei era protegir els no fumadors del fum dels altres i abolir el tabac dels llocs de feina, i això està clar que s'ha complert, hem aconseguit que la gent que no fuma estigui menys exposada", explica Fernàndez.

Afegeix, a més, que aquesta disminució del tabaquisme passiu no només s'ha produït en espais públics, sinó també en l'àmbit domèstic. "Evidentment, la llei no obligava a fer res a casa, però en diverses enquestes hem vist que alguns fumadors limiten el consum a la llar, per exemple, fumant només al balcó".

"Pel que fa al consum de les persones fumadores, vam detectar que els anys que es van promulgar les dues lleis s'accelerava el descens, però que després la disminució tornava al ritme normal", apunta.

"El que ha fet la llei és que els fumadors s'adonin que poden estar-se més estona sense fumar i, que quan ho fan, consumeixen menys, perquè són més conscients que moltes cigarretes s'encenen mecànicament, sense pensar", diu l'expert.

A parer del metge, un dels guanys més grans de les dues lleis del tabac és l'efecte sobre els més joves. "El fet que sigui de més difícil accés, que no se'n faci publicitat i que es desvinculi dels actes socials és determinant per propiciar o no l'inici de l'hàbit entre els adolescents", explica el doctor Fernàndez.

Un altre dels factors que incideixen en el consum és el preu del paquet de tabac, concreta el responsable de Tabaquisme de l'ICO. Per això una de les recomanacions de l'OMS a les autoritats sanitàries és apujar-lo.

"Una política convençuda sobre el preu ajuda a reduir la prevalença de la població: a major preu la gent s'ho pensa més", apunta, si bé matisa que "inicialment pensàvem que la crisi faria disminuir una mica més el consum i, en canvi, tot i que hi ha un descens, també hem comprovat que alguns exfumadors han recaigut per problemes psicosocials o angoixa, a vegades buscant alternatives més barates que els cigarrets, com el tabac de cargolar, però que acaben sent igual de nocives per a la seva salut".

Per al president del Gremi d'Estanquers de Girona, Jaume Gou, la desnormalització de l'hàbit, la decisió d'alguns fumadors d'abandonar el tabaquisme i la crisi són motius que expliquen el descens de la venda oficial de cigarrets en aquests deu anys, però també apunta a un increment del contraban de tabac.

"El preu pot arribar a ser la meitat que si es compra a través d'un canal oficial, com un estanc o una màquina, però els fumadors han de ser conscients que no ha passat cap tipus de control", subratlla el president del sector dels estancs de les comarques gironines.