L'Ajuntament de Llívia (Cerdanya) ha arribat a un acord amb el Departament d'Ensenyament pel qual serà el consistori el que construirà la nova escola, s'encarregarà del projecte, de la licitació i de l'obra, i després serà la Conselleria la que li llogarà les instal·lacions. Aquesta fórmula permetrà que les obres de construcció comencin pròximament i el nou centre estigui disponible pel curs 2017-2018.

L'alcalde de Llívia, Elies Nova, va assegurar que «si haguéssim esperat que ho fessin des d'Ensenyament el projecte s'hauria pogut endarrerir uns quants anys i nosaltres necessitem l'escola ara».

L'escola de Llívia és una reclamació de fa més de deu anys. L'actual centre educatiu del municipi, Jaume I, es va construir fa més de 60 anys, a més de ser vella i haver patit poques reformes, s'ha quedat petita pel centenar llarg de nens que hi ha a la població. Part de les aules d'educació infantil s'han ubicat, de forma provisional, a l'edifici de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil. Nova va afirmar que «són aules bastant precàries que necessiten les seves reformes i la seva adequació».

El nou centre escolar de Llívia serà un edifici a dues aigües amb una planta de 500 metres quadrats i un segon pis de 250 metres. El centre es farà en perpendicular a l'actual escola, de forma que totes les aules de Primària miraran al pati de l'escola. Elies Nova va especificar que «en una segona fase s'arreglarà la part de l'edifici que mirarà al camp de futbol per tal d'ubicar-hi una formació professional d'arts i esports».

Un cop finalitzat el nou edifici, Nova va remarcar que les actuals escoles rebran una reforma per tal d'adequar-les. Així mateix, va manifestar que «el nou edifici ja es farà pensant en un futur i en un possible increment de població».