L'IRTA ha aportat noves estratègies per a la lluita contra la plaga del cargol poma. Ho ha anunciat durant la dotzena edició de la Jornada tècnica de l'arròs que es va fer ahir dimecres a Deltebre. Després de dos anys d'estudis, hi ha evidències clares que la cianamida càlcica, un adob tradicional de tota la vida, té un efecte mol·lusquicida quan s'hidrolitza i provoca una important mortalitat del cargol poma. Una bona notícia també per als arrossaires del Baix Empordà que l'agost van patir, per primera vegada, l'afectació d'aquest mol·lusc.

També s'ha mostrat l'eficàcia de l'Sluxx HP i del Neu1184M, dos biocides que maten el cargol poma però a la vegada protegeixen la planta de l'arròs contra els exemplars que sobreviuen. L'ús d'aquests productes està legalitzat en altres cultius però no en els arrossars. Ara caldrà que l'empresa distribuïdora ho reclami al ministeri d'Agricultura.

L'IRTA organitza tot el anys dues grans jornades tècniques sobre el cultiu de l'arròs per apropar als pagesos els resultats de les seves línies de recerca. La d'aquest febrer ha servit per explicar als arrossaires els avenços en els estudis per trobar nous productes per a la lluita contra la plaga del cargol poma. El primer és la cianamida càlcica, un fertilitzant tradicional descobert al segle XIX, que mata el cargol quan, en contacte amb l'aigua es descompon i allibera amoníac. «És un adob que s'ha treballat sempre, tradicional, els pagesos el coneixen de tota la vida. Quan s'hidrolitza, té un efecte mol·lusquicida. Hi hem estat treballant dos anys i està donant uns resultats molt interessants», va destacar Maria del Mar Català, responsable de la recerca sobre el cultiu d'arròs a l'IRTA. L'altre producte són els biocides Sluxx HP i Neu1184M. Són productes autoritzats a Espanya per al control de cargols en altres cultius però no en els arrossars. Fins i tot es fa servir a Alemanya en agricultura ecològica. L'IRTA ha comprovat que és un mol·lusquicida que «fa d'esquer» però a la vegada protegeix la planta i li evita el dany que provoca el cargol.

Per posar aquest producte a l'abast dels agricultors, l'IRTA demana que «s'acceleri la marxa» per part dels productors i les administracions. Cap de les noves alternatives produeix una mortalitat del 100 %. De fet, Català ha apuntat que serà molt difícil trobar el remei únic. «Pedra a pedra anem fent marge. Són unes alternatives més. No n'hi haurà una d'única que sigui la panacea sinó que hi haurà estratègies que s'hauran d'anar combinant», apunta.

La jornada a Deltebre també va servir per presentar nous fertilitzants, com l'Urea encapsulada, un producte que permet alliberar l'adob gradualment durant un any, un mes o el termini que es necessiti a través de l'encapsulació. L'IRTA s'ha encarregat de provar l'alliberació controlada segons les necessitats del camp amb bons resultats.