S'ha acabat això que sigui el mateix agent de policia el que s'hagi de pagar la roba de paisà per realitzar investigacions d'incògnit. Passar desapercebut té un preu que l'Estat ha de pagar i per això el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) acaba de donar la raó a un agent nacional de la Brigada Provincial de Policia Judicial de la Comissaria de Girona que ha reclamat la corresponent indemnització per a la vestimenta d'incògnit que va utilitzar entre l'octubre de 2009 i l'octubre de 2013.

Si del que es tracta és de marcar els sospitosos de prop i sense que ells se n'adonin s'entén que l'uniforme de policia no sigui la indumentària adient sinó alguna cosa més camaleònica per poder fer les tasques d'informació, estrangeria i investigació discretament. El problema és que el Ministeri de l'Interior ha intentat evitar fer-se càrrec de la vestimenta de paisà i en moltes ocasions els mateixos policies que han dut a terme la seva missió secreta s'han hagut de pagar la roba.

L'advocacia de l'Estat segueix oposant-se a les pretensions dels policies de paisà quan aquests reclamen la corresponent indemnització al·legant que aquesta no està contemplada en la normativa o bé, com en el cas de l'agent de Girona, que «disfrutava d'entera llibertat per escollir el seu vestuari». Però el TSJC discrepa d'aquests arguments en entendre que si l'agent necessita roba d'incògnit per fer la seva feina se l'ha de compensar doncs aquesta canvia en funció de cada missió i l'ha d'adquirir expressament per les necessitats pròpies del servei.

Són nombroses les sentències que darrerament està resolent el TSJC en aquest sentit perquè les indemnitzacions per la vestimenta de paisà no és una batalla exclusiva de la Policia Nacional doncs alguns agents dels Mossos d'Esquadra s'han trobat en situacions similars i les darreres setmanes l'alt tribunal els ha donat la raó.

Les xarxes socials fa temps que es fan ressó d'aquesta qüestió i en nombrosos fòrums policials encara es llegeixen les crítiques a la «protocolarització» dels uniformes de paisà i a l'absència d'indemnitzacions per sufragar la vestimenta per als agents d'incògnit.

Mentre aquesta situació no es resolgui, els agents als que no els indemnitzin per utilitzar la roba de paisà hauran de seguir acudint al Jutjat del Contenciós-Administratiu per reclamar que se'ls abonin les despeses. Això sí, sempre i quan acreditin el servei policial que han prestat amb aquesta indumentària.