La Generalitat cada vegada té menys habitatges que estan buits. A la demarcació de Girona, els immobles del parc públic de l´Agència de l´Habitatge de Catalunya (AHC) que no estan ocupats s´han reduït gairebé a la meitat des del 2012. Actualment, l´AHC té 70 habitatges buits entre les vuit comarques gironines. En canvi, el 2012, disposava de 134 immobles desocupats a tota la província. Segons el Govern català, això és el resultat del pla de xoc que es va posar en marxa a finals del 2011, ja que des de llavors ha caigut -cada any- el nombre dels habitatges buits del parc públic de l´AHC a la demarcació de Girona.

Evolució dels habitatges buits per comarques

Un altre resultat del pla de xoc és que ara tots els immobles del parc públic de la Generalitat són de lloguer. Pel que fa a l´evolució dels habitatges que no es troben ocupats, a tot Catalunya s´ha passat del 22,9% el 2011 al 6,8% el 2015. De fet, l´AHC destaca que actualment es tractaria d´un 5% (en lloc del 6,8%) si els immobles del parc públic que estan ocupats il·legalment no es consideressin buits. Les altres raons per les quals els habitatges del parc públic de l´AHC estan desocupats són que la majoria es troben en procés d´adjudicació o bé en situació de reserva.

Ara bé, una altra causa de la situació dels immobles buits és el desequilibri entre l´oferta i la demanda. Fa un any, en una roda de premsa a Girona, el secretari d´Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, va explicar que els pisos buits són una de les problemàtiques del sector, ja que els habitatges desocupats «no estan situats allà on es necessiten». Tot i això, l´AHC subratlla que la finalitat és garantir la plena ocupació del parc públic, al mateix temps que afegeix que el preu mitjà de lloguer dels pisos se situa entre un 35% i un 40% per sota del preu de mercat de l´entorn.

La Garrotxa i el Baix Empordà

Actualment, la Garrotxa i el Baix Empordà són les comarques gironines que tenen més habitatges que estan buits: 16 i 12 respectivament. Aquestes dues comarques sempre han estat de les que han disposat de més immobles desocupats. Malgrat tot, també han reduït els habitatges buits de l´AHC, ja que el 2012 la Garrotxa en tenia 21 i el Baix Empordà 40. De fet, tot i que al conjunt de la demarcació de Girona s´ha disminuït el nombre dels immobles desocupats, no totes les comarques gironines han mantingut una tendència a la baixa. Com es pot observar als gràfics de l´article, els habitatges buits a l´Alt Empordà i al Pla de l´Estany han augmentat des del 2013.

Segons les últimes dades del parc públic de l´AHC, qui té menys immobles que no estan ocupats és la Cerdanya amb un, mentre que el Ripollès en té sis, la Selva set i el Pla de l´Estany vuit. A l´Alt Empordà i al Gironès disposen -en cada cas- de 10 habitatges buits, al Baix Empordà 12 i a la Garrotxa 16.