Des que es va posar en marxa la guàrdia localitzada de 24 hores els 365 dies de l'any de la Cirurgia Pediàtrica a l'hospital Doctor Josep Trueta de Girona, ara fa tres mesos, s'han realitzat una trentena d'intervencions quirúrgiques d'urgència.

La meitat de les criatures intervingudes entre els mesos de novembre i gener eren infants menors de tres anys i tres dels pacients, a més, eren nounats. Atesa la gravetat i la inestabilitat clínica, en un dels casos va ser necessari fer la intervenció dins del mateix Servei de Neonatologia, segons indiquen des de l'hospital.

L'assistència continuada de Cirurgia Pediàtrica era una demanda des de feia temps, i de fet, el Departament de Salut la va anunciarel juny del 2014 coincidint de la reorganització del servei i la seva integració al de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

Finalment, però, no va ser fins que el Servei Català de la Salut (CatSalut) va elaborar una instrucció per a reordenar el sistema de Cirurgia Pediàtrica de Catalunya aquest estiu, que no s'ha acabat posant en pràctica.

L'atenció continuada de Cirurgia Pediàtrica a l'hospital Trueta es va posar en marxa el passat 2 de novembre, després de la incorporació d'una nova cirurgiana al servei. Així, des del mes d'octubre, aquest servei, que dóna atenció a tota la regió sanitària de Girona, està format per quatre professionals, i el centre també ha contractat el suport d'un professional específicament per a les guàrdies.

A més de les intervencions quirúrgiques, durant aquest trimestre els cirurgians pediàtrics del Josep Trueta també han atès 109 consultes d'urgències, de nounats i de la planta d'hospitalització de Pediatria.

A part d'aquesta activitat, també han donat suport al Servei de Neonatologia en temes tècnics, sondatges o gastrostomies, entre d'altres.

Reducció de la llista d'espera

Al llarg del 2015, l'equip de Cirurgia Pediàtrica va realitzar 576 operacions, el que ha permès reduir la llista d'espera quirúrgica fins a situar-la a nivells dels anys 2010 i 2011.

Des de l'any 2008, la llista d'espera per a la Cirurgia Pediàtrica a l'hospital Trueta havia anat augmentant anualment fins a arribar a ser de 540 pacients al setembre del 2014. Al 2014 es va començar a revertir la tendència, ja que amb un increment de més del 12% de l'activitat quirúrgica -es van realitzar 448 intervencions-, es va reduir pràcticament un 17% la llista d'espera.

A 4 de febrer d'enguany, la xifra és de 333 nens pendents d'una operació no urgent. Així, en aquests setze mesos, la llista d'espera quirúrgica ha baixat un 39%.

Fonts de l'hospital Josep Trueta destaquen l'esforç realitzat pel mateix centre i pels professionals del servei per a retallar la demora, centrant-se sobretot a operar els pacients que feia més temps que estaven a la llista.

Des del novembre del 2014, i en el marc del procés d'unificació de l'ICS i l'IAS, el Servei de Cirurgia Pediàtrica del Trueta assumeix també les operacions dels pacients de l'hospital Santa Caterina de Salt.