L'Ajuntament de Banyoles ha comprat 62.131 metres quadrats de terrenys del voltant de l'estany, des del 2010. En total, ha adquirit 5 finques -una part important al terme municipal de Porqueres- que permetran ampliar el bé comunal. Aquesta és una figura de protecció singular d'aquest paratge, que es remunta al 1915 i especifica que l'aprofitament correspon als banyolins i n'evita la venda.

L'alcalde, Miquel Noguer, va ?rei?vindicar aquesta ampliació al marge de la polèmica que s'ha obert amb una part de l'oposició per la desafectació d'11.000 metres quadrats de terrenys del Club Natació Banyoles, que fins ara eren bé comunal i que passaran a ser de domini públic si la Generalitat li dóna el vistiplau. «Hem fet el que tocava fer; hem regularitzat la situació per complir el que estableix el Reglament d'Activitats de l'Estany (RAE)», va dir Noguer ahir.

Amb la compra de les 5 finques, l'Ajuntament de Banyoles és el propietari de gairebé tot el perímetre de l'estany. Queden un centenar de metres a Porqueres i una porció petita d'un hort d'un particular que no ha volgut vendre. Del total adquirit de nou, només 15.000 m? són a Banyoles i ja s'han incorporat al bé comunal.

En xifres absolutes, des del 2010 Banyoles haurà incorporat en realitat 4.000 m?, perquè se li han de restar els 11.000 dels terrenys del Club Natació Banyoles (CNB) que el consistori ha aprovat recentment que deixin de ser bé comunal per ser domini públic i ajustar-se així a la normativa vigent.

La polèmica

Des dels inicis, els terrenys del CNB apareixen com a bé comunal, però el Consistori va explicar que aquest és un concepte erroni que calia corregir. Es tracta d'un espai que només utilitzen els socis del club per una concessió fins al 2064. Noguer també va dir que aquest pas de bé comunal a domini públic és reversible, si l'ajuntament així ho creu convenient, quan la concessió acabi.

Aquest tema ha estat motiu de polèmica perquè els tres partits a l'oposició (ICV, CUP i Junts per Banyoles-ERC) hi van votar en contra al ple, amb 8 regidors enfront dels 9 del govern. La formació republicana va anar més enllà i fa dos dies va alertar que aquesta modificació posava «en risc» el bé comunal i obria la porta a futures reclamacions de l'ACA a nivell de drets sobre l'aigua, en cas que no es respectés aquest bé. L'alcalde va acusar als republicans d'haver creat «una alarma social infundada» per un «desconeixement profund» de les lleis d'aigües -estatal i catalana- que reconeixen el bé comunal dels banyolins.