Un hivern amb temps primaveral. Això és el que ahir es va poder copsar a tota la província de Girona, fins i tot només a primera vista: gent anant amb màniga curta, parant el sol a les terrasses, fent activitats a l'exterior i fins i tot algun atrevit va remullar els peus a l'aigua del mar.

Unes imatges de ple mes d'abril o maig que es van poder observar en un 13 de febrer. I és que els termòmetres es van enfilar fins als 24 graus a Fogars de la Selva o als gairebé 23,5 a Fornells de la Selva.

A Girona ciutat la temperatura màxima va rondar els 23 graus. De fet, es tracta de l'inici de febrer més càlid des de 1884 a la ciutat, segons el meteoròleg col·laborador del Diari de Girona Gerard Taulé.

De fet, a la majoria de localitats de les comarques interiors es van superar els 20 graus. Per exemple, a Olot va haver-hi un registre de 20,3 graus o a la Bisbal, 22,7 graus de màxima.

Al Pirineu, al Pre-pirineu i a la costa, les màximes també van ser altes per l'epoca de l'any. A Platja d'Aro va haver-hi un registre de fins a 19,7 graus i a Sant Pau de Segúries, 15,9 graus. A Núria, per exemple, la màxima va ser de 8,1 graus positius.

Segons l'expert Gerad Taulé, la temperatura màxima va arribar ahir a 23,4 graus a Girona-Parc del Migdia. No es tracta, explica, d'una temperatura rècord però sí molt superior a la mitjana. El rècord de Girona són els 26,5 graus del 17 de febrer de 2007. Aquest inici de febrer la temperatura mitjana a Girona-Sèquia és la més elevada des que hi a dades a Girona: 11,8 graus, superant les mitjanes globals del febrer de 1937, amb 11,6 graus, i el 1990, amb 11,2 graus.

La situació meteorològica amb aquestes altes temperatures, però, canviarà radicalment en les properes hores. I és que la previsió apunta que la setmana que ve serà de ple hivern. Això significarà una caiguda brusca tant de les màximes com de les mínimes.

Unes temperatures que res tindran a veure amb el que es porta d'hivern. D'entrada, avui es preveu l'entrada de vent i aire fred. Segons explica Gerard Taulé avui hi haurà una brusca baixada tèrmica entre la propera mitjanit del dia 14 i la mitjanit del dia 15. És probable que es produeixin ruixats a la tarda, acompanyats de calamarsa a les comarques gironines, amb nevades al Pirineu que a última hora del dia baixarien fins als 1.200 metres.

Dilluns i dimarts la borrasca que tindrem s'allunya i entrarà una forta tramuntanada. Les temperatures continuaran baixant i dimecres, quan pari el vent, pot glaçar fins i tot al litoral, especialment a les zones més fredes d'aquest, com són Blanes, Sant Pere Pescador i Pals.

Segons els meteoròlegs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, a més, la cota de neu baixarà dels 1.800 als 1.000 metres, puntualment per sota en moments de ruixats. El vent serà protagonista sobretot a la nit en forma de tramuntana a l'àrea de la Costa Brava.

Baixada de temperatura

Per altra banda, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va emetre aquest divendres un comunicat on va assegurar que es preveu un descens important de temperatures i cotes de neu baixes. En l'alerta de l'Aemet, s'assegura que les temperatures màximes a partir de dilluns no superaran els 5 graus.