A Catalunya, només un 1 o 2 per cent de les 178 escoles d'educació especial disposen d'un professional d'infermeria. Es tracta d'una problemàtica llargament criticada, tal i com assenyalen des de l'Associació Catalana d'Infermeria i Salut Escolar (ACISE), una entitat nascuda l'any 2003 a les comarques gironines per millorar les condicions socials en vers la salut i la sanitat de tots els membres que conformen la comunitat educativa. Després d'un any de feina colze a colze amb els professionals i entitats que treballen per la defensa dels drets dels infants i que es dediquen a temes socials, han creat un document transversal on reclamen la necessitat que a cada escola d'educació especial o centre d'ensenyament ordinari que atengui persones amb aquestes dificultats, disposi d'almenys un infermer en plantilla.

L'entitat s'ha posat en marxa per recollir 50.000 signatures i elaborar una ILP perquè el Parlament creï una llei que obligui tots els centres d'educació especial i les escoles ordinàries amb infants amb aquestes dificultats a disposar d'un infermer dins de la seva plantilla. Tal i com van explicar ahir a Sant Feliu de Guíxols durant la lectura del "Manifest d'infermeria i salut escolar de Catalunya", també reclamen una nova assignatura, "Educació i promoció de la salut", que s'impartiria des de P3 fins a secundària i que podrien realitzar el col·lectiu d'infermers.

El proper 6 de maig tenen previst presentar totes les firmes al Parlament, coincidint amb la Diada de la Infermeria que han impulsat i que es farà a les diverses escoles del territori per explicar la tasca que fan als centres. El projecte de recollida de signatures és obert a tothom i, paral·lelament, també volen portar la qüestió als consells comarcals, Diputacions i consistoris perquè aprovin mocions en defensa de la integració dels infermers a les escoles.

"Als Estats Units, Canadà, Noruega, Finlàndia o Austràlia fa temps que hi ha infermeres escolars i funciona", explicava la presidenta d'ACISE, Engràcia Soler. En canvi, ni a Espanya ni a Catalunya hi ha cap llei que obligui els centres d'educació especial a disposar d'un professional de la salut. "Només hi ha infermeres que treballen en programes especials com "Salut i escola"" o que estan contractades com autònomes per AMPA o escoles privades", afegia Soler.