Després que la primavera decidís dissabte fer una passejada per la província de Girona, provocant un context dominat per la màniga curta i fins i tot alguna capbussada al mar, la climatologia va canviar ahir de protagonistes i va cedir el rol principal a unes condicions meteorològiques que, a part de viure una davallada del termòmetre, també van comptar amb la calamarsa i les pluges com a convidats d'excepció.

El canvi de temps es va fer evident, sobretot, a les comarques de la Garrotxa i el Pla de l'Estany, territoris que van quedar emblanquinats per una forta calamarsada que va caure a primera hora de la tarda. Concretament, la granissada es va concentrar en poblacions com Montagut i Oix, Tortellà, Castellfollit de la Roca, Argelaguer, Sant Jaume de Llierca, Besalú, Serinyà o Banyoles.

El calabruix va dificultar també la circulació de vehicles en nombroses carreteres com, per exemple, l'autovia A-26, entre Besalú i Olot. Durant mitja hora, aquesta via va quedar totalment recoberta de calamarsa i els conductors van haver de reduir la velocitat a la zona i extremar les precaucions per evitar qualsevol ensurt. La normalitat en els dos carrils d'aquesta carretera es va recuperar a partir de les quatre de la tarda.

Protagonisme de la pluja

Un dels altres grans convidats en el transcurs del dia d'ahir van ser les precipitacions, que van alleugerir la mitjana de 50 dies de sequera que pateix la demarcació. La pluja va ser sobretot present a l'Alt Empordà, comarca en la qual, en alguns municipis, han estat més de 60 dies sense pluja. En aquest cas, els principals ruixats van caure a Torroella de Fluvià (14,8 litres), Sant Pere Pescador (14,2) o Navata (13,4), tot i que també va ploure en menor mesura en municipis com Castelló d'Empúries (5,1), on havien estat 50 dies sense precipitacions.

L'aigua també es va deixar notar amb intensitat a la Garrotxa, especialment a Castellfollit de la Roca, on van caure 13,5 litres en pocs minuts, i al Pla de l'Estany, on la seva capital, Banyoles, va registrar 10,5 litres,

Al Baix Empordà, la Tallada d'Empordà va registrar 10,6 litres, una xifra lleugerament superior als 8,7 litres de Torroella de Montgrí -que fins ahir patia una sequera que s'havia perllongat fins als 40 dies- i als 7,4 de Bellcaire.

Els ruixats a la comarca del Gironès van passar molt de puntetes exceptuant el cas de Medinyà, on van caure més de 16 litres (16,7). A la Selva, per la seva banda, hi continua la sequera i ahir només s'hi va poder veure algun plugim aïllat com el d'Anglès (2,1).

La pluja també es va deixar notar al Pirineu, en aquest cas en forma de volves. A Núria, per exemple, s'hi van acumular tres centímetres de neu.

Setmana de ple hivern

Tot i que ahir ja va quedar palès un canvi del temps, serà a partir d'avui que aquest es farà evident i marcarà tota una setmana amb una climatologia de ple hivern. Tot i que avui no es preveu que hi hagi el mateix context de borrasca, les temperatures continuaran la davallada acompanyades de forts vents. Quan la tramuntanada s'aturi el dimecres, es preveu que pugui glaçar fins i totes a zones costaneres.