La Generalitat ho va tenir clar ahir per activar l'alerta per vent en observar que les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya que anunciaven importants ràfegues s'estaven complint a l'Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i les comarques del Pirineu de Lleida. Portbou, per exemple, va arribar a registrar ratxes de fins a gairebé 145 quilòmetres per hora però encara que el vent va bufar amb intensitat a tota la província de Girona, els Bombers de la Generalitat no van tenir emergències particularment complicades.

A diferència d'altres episodis, en aquesta ocasió el vent fort també es va deixar sentir en valls i planes, incloent zones urbanes i així Banyoles va poder registrar la tercera ratxa de vent més intensa de tota la província, arribant a registrar 83 quilòmetres per hora en un cop de vent.

La tramuntana va ser intensa fins al punt que va fer bolcar un camió a la Jonquera a tres quarts de cinc de la tarda. El vehicle duia la caixa del remolc completament buida i això va facilitar que un cop de vent l'aixequés del terra de l'autopista. L'accident no va revestir gravetat i en un parell d'hores una dotació dels Bombers, dues patrulles dels Mossos d'Esquadra i l'equip de vialitat d'Abertis van tenir l'AP-7 completament habilitada.

Entre les onze del matí i les set de la tarda, els Bombers van realitzar 24 sortides a causa del vent a la província, principalment a les comarques de l'Alt Empordà i el Gironès. La majoria de les emergències eren a causa d'arbres caiguts com a Llagostera o elements que ballaven en façanes. Menys al Parc de Bombers de Sant Climent Sescebes, on no els va caldre sortir perquè l'emergència va ser dins el mateix parc quan les planxes del sostre van quedar arrencades pel vent.

La tramuntana va contribuir a la baixada general de temperatures encara que al pic del migdia localitats com Girona, Platja d'Aro, Anglès i Vilobí d'Onyar sobrepassaven els 15 graus tot i haver experimentat una matinada gairebé gèlida. Només Molló havia registrat una temperatura mínima inferior a zero graus (-1,8).

La pluja del cap de setmana

La tramuntana persistent va dificultar que ahir es registressin precipitacions a la província però aquestes sí que es van concentrar durant el cap de setmana, especialment a l'Alt Empordà, on entre el dissabte i ahir al migdia es van recollir 39,4 litres al pantà de Darnius, 25,7 litres a Cabanes o 21 litres a Espolla i Navata. Les úniques poblacions que van aconseguir registres similars a la província van ser les Planes d'Hostoles (23,5 litres) i Banyoles (20,2 litres).