Ha tornat l'estafa de l'asfalt i ja hi ha un detingut. Es tracta del membre d'un grup criminal irlandès que els Mossos d'Esquadra han detectat que es mou sobretot per la Selva i el Gironès. El que fan és contactar amb empresaris i particulars i els ofereixen el servei d'asfaltar terrenys i carreteres a baix preu. La sopresa i l'estafa ve quan han acabat els treballs, ja que els demanen quantitats molt superiors a les pactades. Fins i tot hi ha casos de l'estafa de l'asfalt que s'ha cobrat per avançat una quantitat de diners i posteriorment marxen de la localitat sense haver fet res.

A la província, la banda ha intentat actuar a Cassà de la Selva i també a la Cellera de Ter i la seva rodalia. El grup va presentar-se en tres empreses del sector surer de Cassà de la Selva el 28 de gener i van proposar-los asfaltar camins a baix preu; cap de les tres ho va acceptar. Els propietaris de les empreses van alertar els Mossos el mateix dia cap a les set del vespre i van explicar que un grup de persones els havien ofert asfaltar un terreny i que anaven amb un vehicle. Després de la denúncia dels empresaris, a quarts de vuit del vespre, el Mossos van trobar el vehicle sospitós a l'aparcament del McDonalds que hi ha situat a la zona del Mas Gri a Girona.

Després d'una vigilància discreta, al cap de 20 minuts va aparèixer un home que anava a buscar el vehicle. Aquesta persona va presentar un permís de conduir fals, i per aquest motiu els agents el van detenir per un delicte de falsificació de document públic, oficial o mercantil. El jove té 19 anys, nacionalitat irlandesa i no té domicili conegut. Els Mossos el van relacionar amb la possible estafa i és que a l'interior del vehicle van trobar-hi també roba d'operari de carretera i feia olor a quitrà.

Malgrat la seva detenció, a la Cellera de Ter es va detectar un cas dilluns passat que tampoc va fructificar perquè les víctimes potencials no van acceptar. L'ajuntament ha fet un ban per alertar del perill d'aquests tipus de pràctiques. Segons fonts consultades, el mateix grup també es mou per les rodalies d'Amer, tot i que els Mossos encara no tenen cap denúncia.

Pel que fa a l'arrestat a finals de gener, és un noi de 19 anys, irlandès, que ja havia estat detingut fa dos anys per la Guàrdia Civil en una operació desenvolupada a la província d'Albacete i on van arrestar en total cinc persones, totes ciutadanes irlandeses.

Se'ls considerava membres de la banda Rthakaele Rovers. La Guàrdia Civil els va considerar culpables de diversos casos. Unes estafes que havien desenvolupat a Albacete, València, Sevilla, Ciudad Real, Múrcia, Cadis, Osca, Ourense i Granada, i a través de les quals van arribar a obtenir un benefici de 40.200 euros.

Es tem que la banda s'hagi reorganitzat i sigui la mateixa que llavors va ser acusada de delictes d'estafa, falsedat documental, amenaces i pertinença a organització criminal. El grup criminal detectat pels Mossos no sols ha efectuat cops a Espanya sinó a d'altres localitats d'Europa. Els agents hi estan a sobre i en breu podria haver-hi detencions. Es tracta d'una organització amb molta mobilitat i que sol estar-se en hotels i pensions.

Enganys des del 2008

L'època daurada de l'estafa de l'asfalt a les comarques de Girona va ser entre els anys 2008 i 2012. El 2009 es van donar casos a les comarques del Gironès, la Selva, l'Alt Empordà i el Baix Empordà. En negar-se a pagar, alguns afectats es van trobar amb l'obra deixada a mig fer. El 2008, quan es feia l'A-2, a Aiguaviva van rebre ofertes d'asfaltat gratuït i, després, els exigien importants sumes de diners. En canvi, durant el 2012 les víctimes van ser al Baix Empordà. Es van arrestar diversos membres d'una banda britànica que exigien més de 10 vegades el preu proposat i amenaçaven i extorquien els clients si no els pagaven, fins i tot amenaçant-los amb pals.