La planificació del curs 2016-2017 ha posat en alerta part de la comunitat educativa davant la possibilitat que la davallada demogràfica porti el Departament d'Ensenyament a tancar línies de P3. Per aquest motiu, la secretària general de la Federació d'Educació de CCOO a Girona ha reclamat per escrit al nou director territorial d'Ensenyament, Josep Polanco, que el nombre d'alumnes per aula -la ràtio- es redueixi de manera sistemàtica i que la proposta de tancar grups en escoles públiques es faci després de la preinscripció i no abans.

En paral·lel, la Federació d'associacions de pares d'alumnes de Catalunya (Fapac) ha rebutjat la pèrdua de més places de P3, ha denunciat el tancament de 475 grups d'educació Infantil al llarg dels últims tres cursos -424 al sector públic i 51 al privat- i ha situat el Baix Empordà entre les comarques catalanes que l'any passat en van perdre més: 10. Per sobre d'aquesta xifra la Fapac només ha destacat el Baix Llobregat, on es van tancar 40 grups; el Maresme, que en va perdre 20, i el Vallès Oriental, 16. A més, la Fapac ha denunciat un «tracte discriminatori de la Conselleria cap a l'escola pública» perquè, «si la demografia és el motiu principal» -apunta-, la reducció de grups d'alumnes entre aquesta xarxa i la privada hauria de ser proporcional, cosa que assegura que no ha estat així.

El dijous 11 de febrer, la secretària general de la Federació d'Educació de CCOO a Girona, Almudena González, va entrar una carta al registre del Serveis Territorials d'Ensenyament en la qual es queixa perquè, davant la davallada demogràfica dels últims anys, el Departament no aplica a totes les escoles el mateix criteri de baixar ràtios. En opinió de CCOO, mantenir les línies de P3 obertes i reduir el nombre d'escolars per aula és positiu perquè «afavoreix la millora educativa» -diu González en el seu escrit. Però, el sindicat lamenta que aquest criteri no s'hagi aplicat per igual a totes les comarques i a tots els municipis.

A més, CCOO s'oposa a la proposta d'Ensenyament de tancar línies de P3 abans de la preinscripció i li demana que esperi a tancar el procés, per comprovar «la situació real dels centres». Des del seu punt de vista, eliminar grups abans «precondiciona les famílies a l'hora de poder optar per un centre públic».

Almudena González acaba la carta al director territorial criticant que l'avançament en la proposta de tancaments es limiti a la xarxa pública «quan no es fa als centres concertats, també sostinguts amb fons públics». Per a CCOO, això «crea diferències que no compartim i no afavoreix l'escola pública».

D'altra banda, la Federació d'educació de CCOO a Girona va preguntar als centres educatius -mitjançant un aplicatiu informàtic- si Ensenyament els havia comunicat la possibilitat de tancar grups de P3. A partir d'aquesta informació, el web del sindicat publica un mapa amb els llocs on es valora reduir l'oferta, en el qual hi apareixen Celrà, Palafrugell, Bàscara, Blanes -amb dos grups- i Girona. Aquest últim és l'únic confirmat, ja que la comissió de planificació escolar del Consell Escolar Municipal va informar que està previst tancar un grup de P3 a l'escola de Taialà degut a la reducció d'infants empadronats.

Almudena González va remarcar que el 22 de gener va fer una petició al Departament sol·licitant aquestes dades, com també va avançar que preparen una moció contra els tancament i a favor de la baixada de ràtios per als ajuntaments afectats.

El Departament no concreta

Per la seva banda, la Direcció Territorial d'Ensenyament ha informat que el procés està obert i que el Departament no ha concretat els possibles tancaments. El director territorial, Josep Polanco, sí que va confirmar la disminució de ràtios fins a 23 alumnes per aula en diversos casos i va destacar el pes de la caiguda demogràfica a les comarques gironines.

En aquest context, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) -que engloba associacions de pares, d'estudiants i de docents, a més de sindicats- ha convocat pel diumenge 28 de febrer a Barcelona una concentració de protesta contra el tancament d'aules, contra la massificació a Secundària i per demanar la reducció de ràtios.