Investigadors del Grup d'Epidemiologia i Investigació de Salut Cardiovascular de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (Idiap Jordi Gol) han confirmat que les estatines també són una mesura de prevenció de la malaltia cardiovascular en pacients amb arterioesclerosi a les cames.

Les estatines són fàrmacs que s'associen a la reducció del nivell de colesterol, i per tant, són indicades per a la població en risc de patir una malaltia cardiovascular o bé que ja l'ha patit. Per mesurar aquest risc i prevenir-lo, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, es fan servir les equacions desenvolupades al Registre Gironí del Cor (Regicor). Aquestes fórmules adaptades de l'equació de Framingham tenen en compte l'edat del pacient, el sexe i qüestions com si és fumador, diabètic i quin és el seu nivell de pressió arterial i de colesterol.

Hi ha, però, altres mètodes predictius, com ara detectar la presència en fase molt inicial i asimptomàtica d'arterioesclerosi, que és un engruiximent i enduriment de les parets de les artèries que dificulta la circulació sanguínia. Si l'arterioesclerosi es produeix a les cames, es pot detectar amb la tècnica de l'índex turmell-braç (ITB), que mesura al mateix temps la pressió arterial del turmell i el braç.

La investigació, que s'acaba de publicar a Journal of the American College of Cardiology, la revista més important del món en cardiologia, ha estat encapçalada pel doctor Rafel Ramos Blanes, la doctora Maria García Gil i el matemàtic Marc Comas-Cufí.

Els investigadors han comparat dos grups de població d'entre 35 i 85 anys, tots ells individus asimptomàtics evidents i amb un baix risc de patir una malaltia cardiovascular segons el mètode clàssic, però amb presència d'arterioesclerosi asimptomàtica segons l'ITB.

Un dels grups es medicava amb estatines i l'altre, no. Els responsables de l'estudi afirmen que es tracta d'un primer pas i que calen més proves, però les conclusions de la investigació permeten determinar que els individus que prenen estatines redueixen de forma important la possibilitat de patir una malaltia cardiovascular; una reducció que s'assembla molt més a la d'individus que ja han patit una malaltia d'aquest tipus i que, per tant, ja es mediquen.