La Federació d'Educació de CCOO demana al Departament d'Ensenyament que el curs 2016-2017 redueixi fins a 20 el nombre d'alumnes per aula de P3 i, així, eviti tancar cap grup. En aquest nivell educatiu, la normativa preveu una ràtio de 25 escolars per classe.

Per al sindicat, la baixada demogràfica és una «excusa» per a eliminar línies d'educació Infantil i defensa que rebaixar la ràtio és una manera d'evitar-ho. Ara bé, CCOO admet que «en algun municipi concret» s'ha produït una davallada de la població escolar tan important que algun tancament pot estar justificat.

Possibles tancaments

D'acord amb la informació recollida pel sindicat, el Departament té la intenció de tancar 59 grups de P3 de cara al curs vinent. Tal com ahir va avançar Diari de Girona, al sindicat li consten 6 casos a les comarques gironines: en escoles de Celrà, Esclanyà (Begur), Bàscara, Blanes (2 grups) i Girona (en concret, a l'escola de Taialà).

CCOO?va advertir que el tancament d'aquests grups pot comportar la pèrdua d'una desena de places docents: almenys una per grup, però la casuística dels centres pot fer que sigui una i mitja. També afegeix que la mesura afectarà una persona tècnica en educació Infantil, tot i que en aquest cas el sindicat va assegurar que té el compromís verbal de la Conselleria de no amortitzar aquestes places sinó de redistribuir-les en altres centres propers.

CCOO?va denunciar que l'opacitat dels centres privats concertats -també amb finançament públic- fa «impossible» de realitzar el mateix càlcul de possibilitats que a les escoles públiques, tal com va lamentar la secretària general de la seva Federació d'Educació a Girona, Almudena González.

Sobre les conseqüències del tancament de grups d'alumnes en el professorat, el sindicat va rebutjar taxativament la possibilitat de suprimir més llocs de treball a l'educació i va assegurar que «els canvis demogràfics no suposen una pèrdua global d'alumnat, sinó un increment suau fins al 2020».

«Pic demogràfic» a Secundària

Per refermar la seva afirmació, CCOO va alertar de la sobresaturació de Secundària, etapa a la qual «està arribant l'onada del pic demogràfic» que -va apuntar- es mantindrà «durant un mínim de 5 anys». En aquest sentit, reclamen al Departament que consensuï amb els ajuntaments afectats i la seva comunitat educativa les solucions per escolaritzar alumnat de Secundària. En la seva opinió, la manera de resoldre el problema no passa per augmentar el nombre d'alumnes per aula, ni per posar barracons, ni per forçar derivacions entre instituts al setembre. Per al sindicat, Ensenyament ha d'ampliar instal·lacions o obrir més instituts-escola.

Com a criteri general, CCOO exigeix a Ensenyament que recuperi el mapa escolar com a instrument de planificació, ja que considera que ara no planifica sinó que «programa l'oferta educativa».