Endesa continua amb la tramitació de la construcció de les línies de 132 kV que sortiran de la subestació de Santa Llogaia d’Àlguema, que s’està construint des del passat desembre. Es tracta dels projectes que penjaran des de la nova instal·lació i que tenen l’objectiu de distribuir l’energia de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) a les llars de l’Empordà i la Garrotxa. Per això, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar dimecres l’autorització administrativa prèvia, de construcció i de declaració d’utilitat pública de les línies de 132 kV que penjaran de la subestació d’Endesa de Santa Llogaia.

En concret, els expedients que s’han tramitat al BOE fan referència a les línies de 132 kV que sortiran de Santa Llogaia cap a Vilamalla, Torrevent i Juià. La companyia ha explicat que aquestes línies es començaran a construir una vegada hagi acabat el seu procés de tramitació i quan la nova subestació de Santa Llogaia ja estigui finalitzada. El fet és que la construcció de la subestació d’Endesa de Santa Llogaia s’ha retardat més del previst perquè, fins fa un parell de mesos, l’Ajuntament del municipi no va donar el permís definitiu a l’empresa per poder tirar endavant la instal·lació.

Per tant, la companyia ha optat per tramitar la construcció de les línies de 132 kV de manera paral·lela al procés d’edificació de la subestació. La finalitat, segons ha detallat Endesa, és agilitzar el procés de construcció de les línies que penjaran de Santa Llogaia. El cas és que aquestes línies de distribució portaran l’energia de la MAT (que sortirà de Santa Llogaia) a les subestacions d’Endesa de Figueres, Palau-Saverdera i Juià.

Primavera del 2017

De moment, la previsió de l’empresa és que la instal·lació de Santa Llogaia pugui entrar en funcionament la primavera del 2017, a partir del segon trimestre de l’any vinent. Llavors, la subestació ja podrà connectar amb les línies de distribució de l’Empordà i la Garrotxa, que permetran que l’energia de la MAT pugui entrar fins a les llars d’aquestes comarques. El motiu és que la subestació de Santa Llogaia tindrà uns transformadors que rebaixaran la tensió de 400 kV de la MAT fins als 132 kV de les línies elèctriques. La inversió d’Endesa en la subestació té un pressupost de més de nou milions d’euros. Les primeres setmanes de construcció de la instal·lació han consistit en els moviments de terres.