La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va confirmar ahir a Girona que el nombre d'escoles de Primària amb jornada intensiva s'ampliarà a partir del curs vinent, però no va concretar ni els centres ni els municipis. El Departament notificarà la seva decisió final abans de la preinscripció escolar, que s'obrirà el 30 de març, perquè els pares disposin de la informació.

Ruiz va assegurar que «no serà una ampliació gran, sinó una petita ampliació» en escoles i municipis que compleixin les condicions del Departament. Aquests requisits són «que socialment el territori tingui unes característiques que facilitin la conciliació, que hi hagi un posicionament favorable de les famílies i, sobretot, que hi hagi activitats extraescolars que garanteixin que es cobreixin una sèrie d'hores». De totes maneres, la consellera va vincular la compactació de la jornada escolar «a la reforma horària que estem plantejant com a país».

Meritxell Ruiz va explicar que Ensenyament ha acordat ampliar fins al 2019 la prova pilot que es realitza a les escoles Vall d'Aro, Fanals i Els Estanys, de Castell-Platja d'Aro, de Vall-llobrega i d'Esclanyà -a més de dos centres del Baix Llobregat i les Terres de l'Ebre- des del curs 2012-2013 perquè s'ha valorat positivament. Ara, el Departament està decidint en quins col·legis més s'estendrà el sistema.

Els edificis, deixats «de banda»

En relació amb la proliferació de barracons a les comarques de Girona, on hi ha el nombre més elevat de tot Catalunya, Ruiz va incidir en el fet que la seva supressió i la programació de construccions noves «dependrà de quan tinguem pressupostos i la situació econòmica de la Generalitat millori».

La consellera va dir que els últims anys «s'ha prioritzat la part més pedagògica» i va admetre que «malauradament, la part d'edificis l'hem hagut de deixar de banda». Ruiz va avançar que «quan la situació econòmica ho permeti establirem prioritats tenint en compte la situació i les necessitats de cada territori»; «s'aplicaran criteris molt objectius per decidir on s'han de fer primer unes construccions que d'altres, allà on hi hagi més necessitat d'infraestructures o d'escolarització», va dir.

«Hem de ser molt curosos amb les opcions on destinem els recursos públics», va dir la consellera; que va afegir que «a l'hora de programar obres es té en compte l'evolució demogràfica, perquè en anys anteriors es van planificar ?obres que després no s'han necessitat».