20 de febrer de 2016
20.02.2016

Les associacions de donants de sang del Gironès i el Pla de l'Estany fan una crida als joves

El Banc de Sang i Teixits assegura que calen més donacions de plasma

22.02.2016 | 07:13

Els delegats de les associacions de donants de sang del Gironès i el Pla de l´Estany s´han reunit aquest dissabte a Salt (Gironès) en la 35a trobada de delegats de les comarques gironines. En total, unes 70 persones s´han reunit a la factoria cultural de la Coma Cros per compartir informació i, posteriorment, han participat en un dinar de germanor. Les dues entitats han fet una crida perquè més joves donin sang i se sumin a les files d´aquestes entitats sense ànim de lucre. Assenyalen que les organitzacions estan envellint perquè els seus membres cada cop són d´edats més avançades. Per això, s´han marcat com objectiu renovar-se, atreure gent més joves i potenciar la seva presència a les xarxes socials. En aquest sentit, recorden la importància de la seva tasca ja que, segons els seus càlculs, una sola donació de sang pot ajudar a salvar tres vides. D´altra banda, durant la jornada, el Banc de Sang i Teixits ha donat a conèixer que calen més donacions de plasma.

Un dels delegats de l´associació de donants de sang de Salt i membre de la junta permanent de l´associació que engloba a totes les comarques gironines, Josep Maria Seguí, ha explicat que la trobada d´aquest dissabte ha estat "un èxit". La reunió, que es fa cada any, ha comptat amb la presència de l´alcalde de Salt, membres de l´associació gironina de donants de sang i del Banc de Sang i Teixits. Hi estaven convocats els 60 delegats del Gironès i el Pla de l´Estany. En total, l´Associació de Donants de Sang de tota la demarcació de Girona compta amb uns 250 delegats.

La trobada ha servit per intercanviar coneixements, informació i donar a conèixer els objectius que s´han marcat les dues entitats de cara al 2016 o pels propers anys. En principi, la seva voluntat és sumar col·laboradors més joves i trobar donants també més joves. Segons ha explicat Seguí, "costa molt" engrescar el jovent perquè se sumi al projecte o participi donant sang. No obstant això, no es donen per vençuts, i han aprofitat l´acte d´aquest dissabte per fer una crida: "Cada cop els membres de les entitats es fan més gran i nosaltres ens interessa tenir més presència a les xarxes socials, això només podrem aconseguir-ho si comptem amb més joves perquè ens ajudin en aquest àmbit", ha detallat.

Al mateix temps, Seguí ha comentat que continuaran treballant per aconseguir que els joves de més de 18 anys s´apuntin a les diverses activitats que realitzen o siguin més conscients de la importància d´un gest com és donar sang. "Una sola donació pot arribar a salvar tres vides", ha recordat. En aquest sentit, Seguí ha comentat que tot i la mancança de gent jove, cada cop la ciutadania està més sensibilitzada i mentalitzada sobre la importància d´aquesta mena de donacions. "Creiem que es deu a que el 60% de les bosses de sang s´utilitzen per persones que pateixen càncer i com que és una malaltia molt greu i estesa entre la població, la gent cada cop vol ajudar més", ha detallat.

Paral·lelament, les dues associacions també han explicat que volen ampliar el nombre de socis que hi treballen de forma altruista. En aquest sentit, Seguí també ha donat a conèixer que darrerament han notat un increment de nous donants. "Cada cop notem més gent que dóna sang per primer cop", ha assenyalat. Un fet que se suma a l´augment de les donacions per part de persones immigrants o nouvingudes a les comarques gironines. "Només a Salt, el 22% de les donacions que es fan són de ciutadans de la comunitat marroquina", ha afegit.

D´altra banda, durant la trobada, el Banc de Sang i Teixits ha donat a conèixer que hi ha mancances pel que fa a les donacions de plasma i, per això, ha demanat el suport de la ciutadania.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook