Amb crits d'independència i aplaudiments, música i sobretot molta il·lusió van rebre ahir desenes de veïns de la Cellera de Ter i Anglès el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la seva visita oficial a les dues poblacions selvatanes per inaugurar dos treballs molt esperats: les obres del projecte cellerenc "Viure al Poble" i la nova biblioteca anglesenca, Joaquim Bauxell.

Enmig d'un ambient més propi de festa major que d'acte institucional, Puigdemont va arrencar la seva visita a la Cellera de Ter on, després de signar el llibre d'honor a l'Ajuntament, va realitzar un recorregut pel nucli antic per tal de veure els resultats de les obres de rehabilitació finançades amb ajuts europeus i del Departament de Governació de la Generalitat. Uns treballs emmarcats dins el projecte "Viure el poble" que han consistit en una actuació integral al cas nucli antic del centre del poble, en l'adquisició i adequació dels terrenys de les Ribes del Ter i en la rehabilitació de les antigues escoles del Pasteral, que s'han convertit en centre d'interpretació de l'aigua i punt d'informació turística.

L'acte d'inauguració es va fer a la plaça de l'Església, on Puigdemont va recordar que la Cellera és una part "indispensable" del seu "paisatge", ja que és originari d'Amer. "Pels seus racons, indrets naturals, per la seva fidelitat a Catalunya i per la seva gent, entre els quals hi tinc bons amics, la Cellera forma part del meu paisatge", va exposar el president català. Així mateix, va subratllar que des del Govern, seguiran "treballant pensant en el futur" per solucionar antigues reivindicacions com "la trista carretera de la vergonya". Per la seva part, l'alcalde David Sarsanedas va subratllar que aquesta era la primera vegada que un president de la Generalitat visitava la Cellera de Ter.

Obertura oficial

Tot seguit, el president català es va desplaçar a Anglès, on va visitar i ?inau?gurar la nova biblioteca Joaquim Bauxell, acompanyat entre altres autoritats, pel conseller de Cultura, Santi Vila, o el president de la Diputació de Girona, Pere Vila. Aquest equipament disposa d'una superfície de 533 metres quadrats, distribuïda en tres plantes. A la planta baixa hi ha l'àrea d'acollida i promoció, l'infantil, la de diaris i revistes i un pati descobert. A la primera planta, s'hi troba l'àrea de música i imatge, una part de la d'informació i fons general i la sala polivalent. I al segon pis, s'hi ha instal·lat l'altra part de la zona d'informació i fons general, així com el dipòsit documental. En total, la biblioteca compta amb un fons de 12.940 documents -dels quals, 454 són documents sonors i 847 són audiovisuals-, i disposa de 66 subs?cripcions a títols de revistes i diaris.

Aquestes obres, que van costar un total de més de 800.000 euros, van començar al mes de novembre de l'any 2008. Dos anys després, però, l'empresa constructora va fer fallida econòmica i l'obra va quedar aturada, fins al 2014, que l'equip de govern d'aleshores (PAU) va decidir recuperar-lo i l'actual (CiU-AM) l'ha acabat, més de vuit anys després. "Em commou que hàgiu posat el nom d'en Quim Bauxell, a qui vaig conèixer i de qui vaig aprendre i admirar molt pel seu compromís amb la llengua i el país, a la vostra biblioteca", va destacar Puigdemont, que va afegir que "un país progressa i pot garantir el futur dels seus fills si és integrador, cohesionador i fa que tothom tingui accés de manera universal a la cultura".

L'acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa d'Anglès, Astrid Desset, un dels íntims amics de Joaquim Bauxell, Joaquim Trias, o el fill del poeta, Àngel Bauxell.