Els "ignorats hereus del tsar Nicolau II Alexandrovich Romanov i la tsarina Alexandra Fiodorovna" han sigut declarats en "rebel·lia processal" pel Jutjat de Primera Instància número 7 de Lleida però això no impedirà que el proper mes d'abril se celebri una vista per decidir si se'ls obliga a fer-se una prova de paternitat a fi d'esclarir si l'olotina Maria Martí Juanola, morta el 1990 al geriàtric del Puig d'en Roca, al barri gironí de Taialà i enterrada en secret al cementiri de Salt, és filla dels tsars afusellats durant la matança d'Ekaterimburg.

El nét de la (suposada) tsarina d'Olot, David Duaigües, va iniciar el 2007 un procediment judicial per aconseguir que la seva mare -Carme Martí- pugui demostrar la filiació directa amb Maria Martí i la d'aquesta darrera amb la família imperial russa assassinada el 1918 pels bolxevics, però necessita que els hereus imperials que ningú aconsegueix localitzar sesotmetin a les proves de paternitat.

Duaigües va començar a investigar pel seu compte l'any 1996 en sospitar que la seva mare podia ser de llinatge imperial, ja que hi ha nombroses dades de la seva biografia que apunten en aquesta direcció i, a més, disposa d'un examen genètic elaborat en un laboratori de Texas que compara l'ADN de Carme Martí amb els dels tsars -els cossos es van trobar el 1991- va trobar un 80% de coincidències. A part, un programa informàtic constata un 72% de similituds entre els rostres de Maria Martí i Maria Romanov.

La hipòtesi amb què treballa Duaigües és que els cadàvers dels fills de la família imperial siguin d'altres persones i que la seva àvia, Maria Martí Juanola, sigui en realitat Maria Romanov, veïna d'Olot fins a l'any 1983, quan va ingressar al geriàtric de Taialà.

D'on sorgeix la hipòtesi?

Carme Martí Juanola, veïna de la localitat lleidatana de Torres del Segre, va passar la seva infantesa a l'hospici gironí que després va transformar-se en el geriàtric d'en Puig d'En Roca i la seva mare (Maria Martí Juanola o Maria Romanov) la va deixar de visitar l'any 1956.

Carme Martí i el seu fill David Duaigües van intentar localitzar Maria durant molts anys però només en trobaven dues possibles dates de naixement que, curiosament, eren inexistents als registres oficials. A més, a l'anciana l'anomenaven "la russa", ella signava els documents com "Maria Ro" i fins i tot la Guàrdia Civil li va impedir renovar en una ocasió el seu DNI en sospitar que la seva identitat era falsa. Tants fets estranys, sumats a l'enterrament secret a Salt -encara que oficialment consta a Girona- i al silenci sepulcral de la monja que va cuidar Maria al geriàtric els va posar rere la pista de la família imperial. La peça que els feia encaixar tot era el naixement de Carme Martí a la maternitat d'Elna l'any 1942.

Els suposats hereus dels Romanov entenen que la maternitat d'Elna és crucial en aquest cas. La institució estava gestionada per la Creu Roja i Maria Romanov va formar part de la Creu Roja durant la Primera Guerra Mundial. Això fa pensar que si realment va poder escapar de la matança d'Ekaterimburg, com apunta la llegenda que ha planat durant molts anys entorn de la família imperial, busqués refugi en un indret d'aquesta institució humanitària.

Potser al final es podrà saber si Olot va ser el refugi dels Romanov? I si no, quedarà la llegenda.