Ganes de treballar, veure món i millorar l'anglès. Això és el que ofereix el programa d'intercanvi de joves que l'Alberg Rural Ruta del Ferro de Sant Joan de les Abadesses que es va inventar l'any 2011 i que compta actualment amb albergs a països com Anglaterra i Gal·les, Holanda, Alemanya o Noruega, amb la idea de continuar ampliant l'oferta. Fins ara només hi participaven joves del Ripollès però a partir d'aquest any també ho podran fer nois d'entre 18 i 30 anys de l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Pla de l'Estany.

El projecte va començar com a un intercanvi de treballadors entre l'Alberg Rural Ruta del Ferro de Sant Joan les Abadesses i la xarxa d'albergs d'Anglaterra i Gal·les (YHA) per aprendre noves maneres de treballar i sortir a fora. L'experiència va ser tan positiva que els anglesos van voler repetir-ho però l'alberg del Ripollès només té quatre treballadors enfront dels més de mil empleats de YHA. I aquí va ser que es va decidir reformular el projecte i ?obrir-lo als joves del Ripollès.

Des de llavors, una trentena de nois i noies de la comarca han aprofitat aquesta oportunitat participant al programa. A partir d'aquest any, s'hi afegeixen tres albergs més de la demarcació, el de la Costa Brava de Llançà, l'alberg de la Vall d'en Bas i el de Banyoles.

Aquesta ampliació permetrà obrir el programa a més joves i que no només els del Ripollès se'n puguin beneficiar. En total s'oferiran una vintena de places i en funció de la demanda s'haurà de fer un procés de selecció. Les estades són d'un mínim de quinze dies i s'acostumen a fer entre juliol i setembre.

Els requisits són tenir entre 18 i 30 anys, un nivell mig d'anglès i ganes de treballar i conèixer món. Abans de marxar, però, hauran de fer 40 hores en un d'aquests albergs per aprendre les rutines del treball i demostrar que són vàlids. "El que demanem sobretot és que siguin treballadors i puntuals", explica el director de l'Alberg de Sant Joan les Abadesses, Xevi Sala, impulsor del programa. Les condicions són que no cobren cap salari però només s'han de pagar el viatge d'anada i tornada, perquè la resta ho posa l'alberg que els acull. Treballen cinc dies i podran aprofitar per viatjar i allotjar-se en altres albergs de la xarxa.

A Sant Joan de les Abadesses van deixar d'enviar cartes als joves perquè el boca-orella va permetre donar a conèixer la iniciativa. Ara els toca fer aquesta campanya de difusió als albergs que comencen aquest any per intentar arribar al màxim nombre de persones. Precisament el passat 19 de febrer es va fer una trobada a Banyoles amb tècnics municipals i responsables dels albergs per donar tota la informació del programa i encarar la nova iniciativa.