La Fundació Oncolliga Girona arrenca aquest diumenge les celebracions del vintè aniversari de l'entitat, que des del 1996 dóna suport als malalts de càncer i a les seves famílies a les comarques gironines. Diumenge a la 1 del migdia a l'Auditori de Girona es donarà el tret de sortida a les commemoracions amb «una festa d'agraïment» als voluntaris, «perquè sense el voluntariat i la gent que s'ha fet seu el projecte no seríem on som», va explicar ahir Lluïsa Ferrer, presidenta de l'entitat, que té actualment 1.400 socis i compta amb el suport de 1.500 voluntaris que treballen per millorar la qualitat de vida dels malalts i en la prevenció de la malaltia a través de diversos programes educatius.

A l'acte de diumenge, hi assistiran prop d'un miler de persones, molts d'ells membres de les 88 delegacions de l'entitat, a més de socis, patrocinadors, col·laboradors habituals i representants institucionals. S'hi farà una pinzellada sobre els orígens de l'entitat i la seva evolució fins ara a través d'un muntatge visual, i també hi tindran veu persones que han gaudit dels serveis de la fundació i dels programes assistencials.

Aquest serà el primer dels quatre esdeveniments amb els quals l'Oncolliga vol commemorar l'aniversari. El segon es durà a terme a la primavera i reconeixerà la implicació de les delegacions de l'Oncolliga. «Hi ha 88 municipis que saben que aquest projecte és casa seva, perquè sempre donem resposta al que ens demanen», explicava ahir Ferrer. Aquest acte es focalitzarà en el sopar benèfic de l'entitat, que celebrarà la seva quinzena edició el 27 de maig.

A finals de l'estiu tindrà lloc una altra gala benèfica que, sota el lema «Consciències de l'Oncolliga», buscarà la implicació del teixit empresarial que al llarg d'aquests anys s'ha aliat amb l'entitat.

Finalment, com a cloenda del vintè aniversari, el 9 de desembre s'organitzarà un concert benèfic obert a tothom.

Problemes dels supervivents

«Fa vint anys parlar de càncer era tabú, només sabies que algú en tenia quan es moria. Quan em van diagnosticar un tumor, ni tan sols sabia amb qui parlar-ne», explicava ahir la vicepresidenta de l'Oncolliga, Maria Gràcia Sabater, que va destacar les dificultats dels inicis.

«La nostra feina és ajudar el malalt en tots els aspectes, també treure a la llum els problemes dels supervivents», detallava Ferrer, que posava com a exemple les dificultats de les persones que superen el càncer per contractar una assegurança mèdica o conservar la feina. «No totes les empreses actuen sense ànima, les grans poden reubicar algú, però les més petites no poden mantenir la feina a persones que ja no la poden fer», afirmava.

En aquest sentit, fa dos anys l'entitat va posar en marxa el projecte Mimosa, un programa de reinserció laboral en què participen una quinzena de persones. Fan productes artesanals de bijuteria i costura i «amb el temps, podria esdevenir una cooperativa», diu la presidenta de l'associació.