La Biblioteca de Banyoles ha incorporat el fons de la filòloga Francesca Bartrina, especialitzat en literatura i dona. L'equipament cultural ha emmarcat la inauguració d'aquesta nova secció en els actes del Dia Internacional de la Dona.

El fons compta amb obres d'assaig i llibres d'autores estudiades per Bartrina, que va néixer a Serinyà i va morir el juny de 2014, als 45 anys. La filòloga era especialista en l'obra de Caterina Albert i dirigia el Centre d'Estudis Interdisciplinaris de la Dona a la Universitat de Vic, on treballava des de 1996.

Els objectius d´aquest fons són, per una banda, retre un homenatge a la trajectòria de la doctora Francesca Bartrina i Martí, lectora, col·laboradora de la Biblioteca de Banyoles i activista cultural i social del Pla de l'Estany (tal com l'ha descrit l'Ajuntament). I d´altra banda, divulgar i fomentar la lectura del seu fons, centrant-se en els temes estudiats per Bartrina.

Paral·lelament, aquest fons també vol ser una plataforma per potenciar i difondre el Premi Francesca Bartrina i Martí al millor treball de final de grau en estudis de gènere, creat per l'Institut Català de les Dones, juntament amb el Centre d'Estudis Interdisciplinaris de Gènere de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Amb aquest fons es vol incentivar el treball amb xarxa amb la resta de serveis, centres i associacions vinculades amb temes de la dona i literatura, especialment a Banyoles.