El sindicat d'educació Ustec·STEs ha acusat els consells comarcals d'endarrerir el pagament de les beques menjador com a una forma d'«extorsió» a les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA), que no poden suportar la càrrega econòmica, i afavorir les grans empreses de càtering que ofereixen el servei. El portaveu d'aquesta formació, Ramon Font, ha afirmat aquest matí a Girona que es tracta d'una manera d'actuar «mafiosa».

Ustec·STEs ha denunciat que el servei de menjador escolar s'ha convertit en «un negoci que busca el màxim benefici» per a organitzacions privades. Així ho ha afirmat una integrant de la seva Secretaria de Moviments Socials, Laura Iglesias, que també ha criticat la reducció de la qualitat del menjar que les grans empreses serveixen als escolars i la precarització laboral dels monitors que es fan càrrec dels menjadors. Amb l'objectiu de deixar clar el que considera un «negoci rodó», el sindicat ha calculat que aquests grans grups de càtering es gasten 0,97 cèntims en la matèria primera del menjar, 0,50 en la feina de la cuina i 0,47 en els monitors. Iglesias ha assenyalat que fan una inversió de 2 euros per un menú que a la família li costa 6,50.

Ramon Font ha denunciat «irregularitats» en la gestió dels menjadors «que perjudiquen les famílies i els alumnes». El sindicalista ha remarcat que la crisi dels últims anys ha agreujat les dificultats econòmiques i «ha portat molts infants a una situació de pobresa». Per argumentar la insuficiència de beques menjador, el representant d'Ustec·STEs ha contrastat els 300.000 infants en el llindar de la pobresa comptabilitzats pel Síndic de Greuges de Catalunya amb les prop de 69.000 ajudes concedides pel Departament d'Ensenyament a tot Catalunya.

Ustec·STEs ha criticat que, a aquestes alçades del curs 2015-2016, «encara hi ha alumnes que no saben si tenen la beca menjador». En aquest sentit, el mestre jubilat Jaume Mínguez, i exsecretari d'un centre educatiu a l'Alt Empordà, ha alertat que «la majoria de famílies no deixen els seus fills al menjador fins que saben si tenen la beca o no». Alhora, ha remarcat que tot i comptar amb ajuts aquest resulta insuficient quan hi ha dos fills escolaritzats.

Un monopoli

«Els consells comarcals actuen en interès de les grans empreses de càtering perquè estan endarrerint els pagaments de les beques menjadors», ha denunciat Ramon Font. Ell mateix ha assegurat que el retard perjudica les AMPA que gestionen el servei de menjador «i afavoreix les grans empreses, que sí que poden assumir aquesta tensió de tresoreria». En aquest context, Font s'ha referit a la prova pilot per adjudicar el servei de menjador que el Departament d'Ensenyament ha dissenyat per als Serveis Territorials del Maresme i que s'ha aturat per segona vegada. Un model, ha dit, que suposa «legalitzar el que ja passa, donar-ho a empreses que monopolitzen la gestió del menjador».

Ustec·STEs reclama que l'assignació de les beques menjadors es faci des del primer dia de classe, que els centres educatius tinguin llibertat per escollir el model de servei que volen, que la gestió del servei sigui pública i gratuïta i que es concedeixin 200.000 beques més de les que s'an donat.