El sindicat d'educació Ustec·STEs ha acusat els consells comarcals d'endarrerir el pagament de les beques menjador com una forma d'«extorsió» a les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA), que no poden suportar la càrrega econòmica d'aquest retard, i afavorir les grans empreses de càtering que ofereixen el servei. El portaveu d'aquesta formació, Ramon Font, va afirmar ahir a Girona que es tracta d'una manera d'actuar «mafiosa».

Ustec·STEs va denunciar que el servei de menjador s'ha convertit en «un negoci que busca el màxim benefici» per a organitzacions privades. Així ho va manifestar una integrant de la Secretaria de Moviments Socials del sindicat, Laura Iglesias, que també va criticar la reducció de la qualitat del menjar i la precarització laboral dels monitors. D'acord amb les informacions d'Ustec·STEs, més del 50% dels menjadors escolars de les comarques de Girona estan en mans d'empreses de càtering.

Amb la voluntat de subratllar «el negoci rodó», Iglesias va explicar que han calculat que aquestes companyies es gasten 0,97 cèntims en la matèria primera del menjar, 0,50 en la feina de la cuina i 0,47 en els monitors. La representant d'Ustec·STEs va dir que les grans empreses fan una inversió de 2 euros per un àpat diari que a la família li costa entre 5,50 i 6,50. Per Iglesias aquestes dades posen de manifest «una manca d'ètica» que té «el beneplàcit del Departament».

Beques pendents d'adjudicar

Ramon Font va denunciar «irregularitats» en la gestió dels menjadors «que perjudiquen les famílies i els alumnes». El sindicalista va remarcar que la crisi dels últims anys ha agreujat les dificultats econòmiques i «ha portat molts infants a una situació de pobresa». Per argumentar la insuficiència de les beques menjador, Ustec· STEs va contrastar la xifra de 300.000 infants al llindar de la pobresa donada pel Síndic de Greuges de Catalunya amb les prop de 69.000 ajudes que els consta que s'han concedit a Catalunya.

Ustec·STEs va criticar que a aquestes alçades del curs 2015-2016, al final del segon trimestre, «encara hi ha alumnes que no saben si tenen la beca menjador». En aquest sentit, el mestre jubilat Jaume Mínguez -que també va ser secretari d'un centre educatiu a l'Alt Empordà- va alertar que «la majoria de famílies no deixen els seus fills al menjador fins que saben si tenen la beca o no». Al mateix temps, Mínguez va remarcar que tot i comptar amb ajuts, l'aportació de l'administració és insuficient quan hi ha dos fills escolaritzats.

Respecte la gestió dels Consells, Ramon Font es va refermar en què els ens comarcals «actuen en interès de les grans empreses de càtering perquè estan endarrerint els pagaments de les beques menjadors». El portaveu va concretar que aquest fet perjudica les associacions ue gestionen el servei perquè no en poden assumir el cost; mentre que «afavoreix les grans empreses, que sí que poden assumir aquesta tensió de tresoreria». «Les AMPA es veuen obligades a cedir la gestió del menjador per l'ofec econòmic que els causa el retard en la concessió de les beques», va afegir Laura Iglesias.

En aquest context, el portaveu d'Ustec·STEs es va referir a la prova pilot del Departament d'Ensenyament per treure a concurs el servei de menjador escolar als Serveis Territorials del Maresme i que s'ha aturat dos cops.

Monopoli

En consideració de Font, aquest model suposa «legalitzar el que ja passa: donar-ho a empreses que monopolitzen la gestió del menjador». Al desembre, la Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya (Fapac) també va carregar contra aquest projecte del Departament perquè considerava que afavoria les grans empreses, tal com ahir va denunciar Ustec·STEs. En el seu moment, el president de la Fapac, Àlex Castillo, va opinar que «es volen fer licitacions basades únicament en criteris econòmics i prescindint dels pedagògics o de proximitat».

Ustec·STEs reclama que l'assignació de beques menjadors es faci des del primer dia de classe, que la comunitat educativa tingui llibertat per escollir el model de servei que vol, que la seva gestió sigui pública i gratuïta, que es primi l'ús de productes de proximitat i que la Generalitat concedeixi 200.000 ajuts més dels que ha atorgat. Segons el sindicat, Ensenyament ha donat al voltant de 5.000 beques per al servei de menjador a les comarques de Girona. L'última gran reivindicació d'Ustec·STEs en relació amb la gestió dels menjadors va ser la de «transparència, als Consells comarcals i a la consellera d'Ensenyament».