La nevada va passar de puntetes per les comarques gironines. A diferència d'altres territoris d'arreu de Catalunya, la borrasca només va emblanquinar el paisatge de determinats punts de les comarques de la Cerdanya, el Ripollès o l'Alta Garrotxa com Molló, Toses, la collada per accedir cap a la comarca de la Cerdanya, Planoles o indrets de la Vall de Ribes de Freser i de Camprodon. Localitats i espais molt habituats a rebre neu durant l'hivern i on van caure uns 5 centímetres. A la resta de comarques gironines, la pluja va ser la tònica dominant durant la matinada i part de la tarda de dissabte. L'episodi de pluges abundants va començar a partir de les quatre o les cinc de la matinada i va provocar algunes inundacions, com la de la riera de Cadaqués.

En concret, van caure entre 19 i 30 litres arreu de la demarcació gironina, com per exemple a Mieres, on han rebut 19 litres per metre quadrat. Des de Protecció Civil van alertar que durant dissabte i la nit de diumenge és possible que s'acumulin gruixos importants de neu a les cotes altres del Pirineu gironí. Una bona notícia per a les estacions d'esquí de la zona, que feia dies que ho esperaven.

Davant d'això, el subdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, va alertar que cal fer seguiment de les lleres dels rius per sobrevingudes sobtades i recorda que hi ha un avís per mala mar i vent a partir d'avui. Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat van indicar que no han pres cap mesura extraordinària per aquest episodi de pluja, neu i vent arreu de les comarques gironines. En total, durant aquest cap de setmana estan en actiu un centenar d'efectius entre Bombers funcionaris i voluntaris, ja que divendres, davant els mals pronòstics del temps, es va fer una crida perquè s'hi sumessin els bombers voluntaris.

Les previsions meteorològiques per aquest cap de setmana no han afectat gaire els hotels de muntanya de les comarques gironines. Des de la Federació d'Hostaleria de la demarcació assenyalen que només han rebut algunes anul·lacions puntuals i canvis dels dies de reserva de cara a la setmana vinent en alguns hotels de la Cerdanya. Tot i això, el mal temps sí que ha fet anul·lar actes o activitats culturals o socials, com curses o una marxes solidàries, com la que s'havia previst a Sant Gregori.

En principi, la neu no va causar grans complicacions, només alguns camions o cotxes accidentats a la collada o a Molló. Aquest dissabte al matí calien cadenes per circular per la collada o accedir a l'estació d'esquí de la Molina.

Les estacions d'esquí

Fins ahir al migdia, les cinc estacions d'esquí gironines, repartides entre les comarques del Ripollès i la Cerdanya, van rebre entre 10 i 25 centímetres de neu nova. Una nevada molt esperada ja que gran part de les instal·lacions no van poder obrir tot el seu domini esquiable o equipaments per manca de neu.

Vallter 2000 va ser una de les més afortunades, amb 21 centímetres de neu a cotes baixes i 25 centímetres a les zones altes. No obstant això, aquest episodi meteorològic va afectar el nombre d'esquiadors que es van acostar fin a l'estació.

Pel que fa a l'estació de la Molina, les instal·lacions van registrar uns 15 centímetres de neu nova al llarg del matí. Les previsions indicaven que durant la nit seguiria nevant, fins a uns 30 centímetres, i "això ens permetrà obrir el 100% del domini esquiable properament", va apuntar la responsable de comunicació. Fins ara, la Molina només tenia obertes la meitat de les pistes.

A la Masella van caure 20 centímetres de neu nova a les cotes altes i 12 a les baixes. Mentre que Vall de Núria es va despertar emblanquinada, amb un pam de neu que no va provocar incidències en el cremallera.

Finalment, l'estació d'esquí nòrdic Guils Fontanera va arrencar la temporada ara fa uns mesos amb les primeres nevades, però ara fa uns dies va haver de tancar per manca de neu. Ahir, la direcció va explicar que encara no ha pogut reobrir portes perquè només ha rebut uns 10 centímetres de neu nova. No obstant això, el circuit de raquetes funciona amb normalitat i esperen poder tornar a rebre esquiadors demà, diumenge.