10 de març de 2016
10.03.2016

Cau una banda criminal formada per serbis que s'establia a la Costa Brava

Havien fugit de la policia txeca per un doble assassinat a Sèrbia i cultivaven marihuana per finançar altres activitats

11.03.2016 | 07:27

La Policia Nacional ha evitat que una banda criminal de delinqüents serbis molts violents s'instal·li a la Costa Brava i part d'Espanya. Asseguren que fugien de la policia del seu país i que a Espanya pretenien començar de zero. Per finançar les seves activitats delictives cultivaven marihuana i amb els seus beneficis volien cometre fets delictius que anaven des de segrestos a extorsions.

Desarticulada una xarxa de delinqüents serbis que estava gestant una estructura criminal a la Costa Brava. Hi ha 25 detinguts, 17 dels quals a Lloret, Blanes i Tordera. Aquest és el resultat d'una gran operació de la Policia Nacional conjuntament amb les policies de la República Txeca i Sèrbia, coordinada per l'Europol.

La macrooperació, que ja va avançar el Diari de Girona el 2 de març, va començar l'abril, quan els agents de la Policia Nacional van saber que hi havia un grup de delinqüents que havien fugit de la Policia de la República Txeca en creure's investigats per la seva presumpta implicació en un doble assassinat per tràfic de drogues comès a Novi Sad (Sèrbia). Se sospitava que eren a Espanya i, de fet, la policia va localitzar a la província de Girona el cap del grup.

Segons el comissari en cap de la Unitat Central de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV), Héctor Moreno, el líder era una persona que «amb vista a l'exterior es venia com un home amable i de negocis», segons va declarar a Efe.

Durant la investigació, la policia també va descobrir que l'organització s'estava establint en zones poc concorregudes d'alt poder adquisitiu i en xalets de la Costa Brava. A dins hi tenien grans plantacions de marihuana, amb les quals pretenien finançar altres activitats criminals. A més, tots els cultius tenien la llum punxada. Per traslladar el material comissat van necessitar dues furgonetes de la Policia.

Durant l'operatiu, en el qual van participar més de 200 efectius i que es va portar a terme a principis d'aquest mes, es van comissar 2.524 plantes de marihuana i 54.900 euros. A Espanya també es volien establir a Andalusia i per això ja havien contactat amb un traficant marroquí -a qui la policia segueix la pista- per començar a cultivar droga en una nau industrial de la província de Sevilla.

En total, hi ha 25 persones arrestades, 19 de les quals a Espanya, on a més s'han fet 12 escorcolls, 11 a Blanes, Lloret i Tordera. A Lloret de Mar van fer escorcolls en domicilis de la urbanització del Condado del Jaruco, o a la zona de Fenals. A la República Txeca també van detenir sis persones, en sis escorcolls, en què també van comissar droga i 12.500 euros. Molts dels arrestats portaven documentació falsa.

?La Policia Nacional assegura que han aconseguit frustrar que aquesta banda criminal sèrbia, «violenta i molt organitzada», s'instal·li a Espanya. Com van assegurar ahir els caps de la investigació, els seus membres comptaven amb un gran historial delictiu a Sèrbia.

Des d'extorsions a segrestos

Al cap de la banda se'l buscava per homicidi, tràfic de drogues, lesions i tinença il·lícita d'armes. I?un cop establert a la província de Girona, l'home va contactar amb altres ciutadans serbis que es dedicaven al cultiu de marihuana i volien començar a delinquir amb el benefici que en traurien. Segons va informar el comissari en cap de la UDEV si no arriben a aturar la banda, aquesta podria haver comès activitats criminals molt ambicioses que anaven des d'extorsions a segrestos. Els detinguts -excepte dos espanyols- són serbis, molts d'ells compten amb experiència militar i fugien del seu país per assassinat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook