Investigadors gironins han demostrat per primera vegada la capacitat antitumoral en humans de la silibinina, una substància natural que s'extreu d'una planta que creix als marges, el card marià. Investigadors de l'ICO Girona han encapçalat un estudi que conclou que la silibinina, que s'obté de les llavors d'una mala herba també coneguda com a card lleter o burral, pot reduir significativament les metàstasis cerebrals de càncer de pulmó resistents a la radioteràpia i quimioteràpia.

Gràcies a un estudi previ dels doctors de l'ICO Javier Menéndez i Joaquim Bosch, ja s'havia reportat aquesta capacitat antitumoral en models cel-lulars i en ratolins, però és la primera vegada al món que es comprova en malalts oncològics.

Un dels reptes de l'ús d'aquesta substància és que la seva estructura química fa que se n'absorbeixi poca quantitat quan s'administra per via oral. Ara aquesta recerca publicada a la revista Oncotarget ha mostrat com un suplement oral que en conté ha reduït entre un 70 i un 85% les metàstasis cerebrals de dos pacients amb càncer de pulmó que no havien respost a la quimioteràpia i a la radioteràpia i que ja no eren candidats a cap altre tipus de tractament.

Els investigadors de l'ICO, que van començar aquesta línia d'investigació gràcies a una ajuda de la Fundació Roses Contra el Càncer el 2011, estan buscant finançament per a continuar la recerca. Volen entendre com la silibinina actua contra les metàstasis cerebrals i explorar noves vies perquè funcioni en la resta de l'organisme i altres tipus de tumors.