Les pol·linitzacions primaverals han començat amb força i puntuals, segons la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), que estudia els nivells de pòl·lens i espores de fons a l'aire. "Ha estat una sorpresa perquè per les condicions d'aquest hivern, pensàvem que els nivells de pol·len serien menors", diu l'al·lergòloga de l'hospital Santa Caterina de Salt, la doctora Laia Prat. Així, segons la XAC, les pol·linitzacions han començat amb concentracions que en força casos superen les mitjanes i puntuals, excepte alguns casos, com el plàtan, que a Girona i Tarragona s'han avançat.

La responsable de la XAC, Jordina Belmonte, assegurava fa uns dies que les baixes temperatures nocturnes dels darrers dies i la sequera d'aquest hivern feien pensar en retard i menor producció de pol·len, però que l'extrema suavitat tèrmica dels mesos hivernals s'ha imposat i la disponibilitat d'aigua ha estat suficient.

Pel que fa a les pluges de les darreres setmanes, malgrat que netegen l'ambient a curt termini -per exemple amb el pol·len de xiprer, pollancre, pi i plàtan que ha arrossegat l'aigua, deixant regueres de polsim groc a terra-, afavoriran els àcars de la pols i seran reg per a les pol·linitzacions més tardanes, com la parietària o les gramínies, indica la doctora Prat.

L'al·lergòloga de l'hospital saltenc, però, remarca que aquestes previsions de la XAC per a la primavera, són "sobre el paper, perquè poden canviar amb la temperatura, la humitat o el nivell de pluges". En aquest sentit, recomana als al·lèrgics que consultin les previsions actualitzades que fan els experts a partir de les dades que es recullen en nou localitats catalanes -entre elles, Girona- i que es poden trobar al web lapp.uab.cat/aerobiologia.es.

Més al·lèrgics

A Catalunya es calcula que hi ha uns 1,5 milions d'al·lèrgics. Les al·lèrgies afecten entorn del 30% de la població i la meitat ho són per pol·len. A més, la prevalença de les malalties al·lèrgiques va en augment -en els darrers 15 anys s'ha duplicat- per l'ús de plantes ornamentals com els xiprers o els plàtans en jardins i espais públics i per la contaminació, ja que les partícules d'emissió dièsel produïdes pels cotxes i les calefaccions modifiquen les característiques dels pòl·lens, fent-los més al·lergènics.

El perfil dels pacients, a més, explica Prat, està canviant i cada vegada es troben amb gent més jove i criatures. També hi ha més al·lèrgics polisensibilitzats, és a dir, que tenen al·lèrgies a diversos al·lèrgens diferents, fet que complica tant el diagnòstic com el tractament.

"La clàssica al·lèrgica primaveral s'està tornant perenne i quan es donen símptomes a l'hivern, hi ha gent que ho confon amb un refredat clàssic",assegura l'especialista de l'hospital Santa Caterina, i posa com a exemple l'al·lèrgia al pol·len de xiprers, que produeix molta mucositat i es manifesta entre desembre i gener.

"Les al·lèrgies i els refredats poden compartir alguns símptomes, com la picor als ulls o la mucositat, però si veiem que duren més d'una setmana, podem sospitar d'al·lèrgia, que és més persistent", assegura la doctora Laia Prat, que recorda que detectar i tractar a temps l'al·lèrgia és el més recomanable.

El tractament de les malalties al·lèrgiques requereix tant del diagnòstic de la malaltia com de la identificació de l'agent causal. Evitar el contacte amb l'al·lergen és la primera línia de tractament, però en moltes ocasions no és possible. La immunoteràpia -les vacunes- és avui dia l'únic tractament etiològic disponible.