L'any 2013 es van trobar dos nius de vespa asiàtica a Girona. El 2014 van ser 15 els ruscs capturats. La xifra es va elevar fins a 140 l'any passat. Fins ara l'imparable creixement d'aquest insecte a les comarques gironines no ha tingut aturador, però aquest any els apicultors i l'administració coincideixen en afirmar que la proliferació de la velutina pot desbordar totes les mesures que s'han pres fins ara per fer-li front.

Els Agents Rurals ja van anunciar a principis d'any que la presència d'aquesta espècie invasora aquest 2016 podia multiplicar-se per quatre. Ahir el seu responsable a Girona, Ignasi Dalmases, no només va confirmar aquestes previsions sinó que les va elevar.

Els Rurals ja treballen amb càlculs que xifren en un miler de nius que es trobaran a partir de juny, una xifra altíssima que tanmateix no és extranya veient l'expansió que hi ha hagut en altres zones on l'insecte fa més temps que s'ha instal·lat.

Segons Dalmases, al País Basc la progressió va ser similar a la que es preveu aquí: 2 nius capturats el primer any; 12 capturats al segon; 40 al tercer i 400 al quart.

I el mateix passa a França, l'orígen del focus, fins el punt que en pocs anys i a partir d'un epicentre situat a centenars de quilòmetres la vespa va anar conquerint nous territoris a marxes forçades fins arribar a Catalunya i al País Basc.

Difícil solució

Dalmases va explicar que, de moment, els Agents Rurals encara no han començat a actuar perquè les vespes reines tot just surten d'hivernar. «Ens trobem de tant en tant amb petits ruscos des d'on les mares surten per pondre els ous i fer el rusc definitiu. Però és com buscar una agulla en un paller», admet. «Les femelles ja estan fecundades, i quan comencin a pondre els ous, serà impossible poder-los trobar tots i eliminar-los». El cap dels Rurals, que va qualificar la progressió de la vespa asiàtica d'«exagerada», ja admet que el seu departament no podrà arribar a tots els nius. Per aquest motiu, va demanar la implicació dels Ajuntaments gironins, amb els quals durant els últims mesos ha mantingut converses per exposar la situació.

Dalmases opina que la col·laboració dels municipis a través dels Consells Comarcals és crucial per mantenir la plaga «a ratlla». «Hem fet un esforç molt gran durant el 2014 i 2015; niu que trobàvem, niu que destruíem. Però nosaltres sols no podem arribar a tot arreu, aquest problema l'hauran d'abordar els municipis», va recalcar. La vespa asiàtica va arribar al sudest de França l'any 2004 procedent del continent asiàtic. Des des llavors, la seva expansió ha estat imparable. S'ha escampat al llarg de més de 120.000 hectàrees i ha provocat afectacions a les espècies autòctones d'abelles.A les comarques gironines es va confirmar la presència de l'insecte invasor l'any 2013.