L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), amb la seu al Parc Científic i Tecnològic de Girona, lidera un nou projecte -seleccionat pel programa europeu Water JPI- que pretén desenvolupar un sistema flexible i integrat de tecnologies per aprofitar els recursos procedents de les aigües residuals i les pluvials, a més de facilitar una gestió intel·ligent de l'aigua a nivell urbà. El projecte compta amb un pressupost de més d'un milió d'euros i en la seva execució col·laboren centres de recerca danesos, italians i portuguesos al costat de l'empresa espanyola Acciona Agua. D'aquesta manera, queda coberta tota la cadena, des de la recerca bàsica fins a l'explotació al mercat.

El projecte, coordinat pel doctor Ignasi Rodríguez-Roda, proposa la combinació de diferents conceptes relacionats amb el tractament descentralitzat en el col·lector d'aigües pluvials per a la recuperació i producció de recursos valuosos com l'aigua, l'energia (metà) i els productes químics d'alt valor afegit per al seu ús a nivell local i en funció de les necessitats. Aquest plantejament tindrà un efecte positiu per a la gestió de les infraestructures centralitzades existents d'aigües residuals enfront d'episodis dinàmics, com són les tempestes combinades amb llargs períodes de sequera. També s'analitzarà l'impacte d'aquesta activitat en les característiques de l'aigua residual que són transportades pel col·lector fins a l'estació depuradora d'aigües residuals.

El projecte està estructurat al voltant de cinc blocs de treball, entre els quals hi ha l'estudi de la producció d'aigua regenerada a partir de la filtració per osmosi, l'estudi de la recuperació d'energia en un reactor anaeròbic de membranes a partir de l'aigua residual i l'estudi sobre la possibilitat de produir sosa càustica i oxigen.