El nou equip de Govern municipal de Vilobí d'Onyar, Salitja i Sant Dalmai es va presentar amb la prioritat de retallar les retribucions dels càrrecs electes perquè no pugui dir-se que en un ajuntament de poc més de 3.000 habitants hi hagi algú que visqui únicament de la política.

Efectivament, no pot dir-se que cap dels sis regidors de l´equip de govern (GMI) visqui del seu càrrec perquè tots perceben un altre sou en tant que conserven la seva feina o prejubilats però això no impedeix que alguns d´ells a finals de mes cobri prop de 2.000 euros en concepte d´assistències a plens.

Ni un sol dels regidors té dedicació exclusiva o parcial a l´Ajuntament i el fet que malgrat això arribin a cobrar aquests emoluments ha portat l´oposició (Convergència) a preguntar-se si, en realitat, els regidors de l´equip de govern estan percebent sous encoberts. Legalment, aquest sistema està emparat per la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l´Administració Local que permet al ple municipal l´autoregulació de la remuneració de les assistències, no així el sous, que estan limitats en funció de la població del municipi.

En la configuració de l´actual cartipàs, l´equip de govern va anunciar que rebaixaria la despesa en càrrecs electes -govern i oposició- passant del 101.600 euros a 85.500 però, tot i això, és dóna la situació paradoxal que algun dels regidors del govern municipal, només per assistències, pràcticament podrà acabar cobrant igual que el regidor que sí tenia dedicació parcial en el passat mandat, el qual percebia 16.800 euros bruts l´any.

En el butlletí de denúncia remès a tots els habitants de Vilobí d´Onyar, els convergents han facilitat les retribucions percebudes per l´equip de govern entre juliol de 2015 i gener de 2016, que ascendeixen a 45.253 euros -dietes i desplaçaments a part-. Per exemple, en el mes de juliol, l´alcaldessa va percebre 2.110 euros, tres regidors 1.401 euros cadascun i els altres dos edils 910 euros i 610 euros.

L´únic límit que té fixat el GMI són les assistència a les Juntes de Govern Local, que es fixen en un màxim de 50. Tenint en compte que es cobren a 250 euros i està previst que se celebrin cada setmana -vegin quadre adjunt- un regidor que assisteixi a totes percebrà 12.500 euros l´any, a banda dels 1.200 euros per participar en els plens bimensuals.

L'alcaldessa de Vilobí, Cristina Mundet, insisteix que aquesta és una mesura d'estalvi que parteix de la idea d'aconseguir que d'aquí a quatre anys no hi hagi cap regidor que necessiti presentar-se de nou a les eleccions per tenir una feina i un sou. I recorda que l'actual cap de l'oposició, i exalcaldessa, cobrava «38.000 euros bruts més 17.000 que l'Ajuntament pagava a la Seguret Social».

Sobre no estar donats d'alta a la Seguretat Social, Mundet indica que també és un estalvi per a l'Ajuntament, ja que «tots tenim altres feines», a través de les quals ­paguen a la Seguretat Social.