L'incessant nombre d'assumptes que entren als sis jutjats de primera instància de Girona els han portat a la saturació perquè encara que durant el 2015 han baixat els assumptes un dinou per cent respecte a l'any anterior, segueixen estant per sobre del mòdul fixat pel Consell General del Poder Judicial. Els 7.488 casos ingressats són impossible de resoldre en un any, d'aquí que encara en quedin 2.963 de pendents, com recull la Memòria Anual de l'Audiència Provincial de Girona. Les clàusules abusives i els procediments d'execució hipotecària han col·lapsat aquests jutjats. Es preveu que la situació millori amb la creació d'un nou jutjat -serà el número 7- que dividirà la seva activitat en assumptes civils i família.

La situació del jutjat número 6 és «especialment greu», segons el president de l'Audiència Provincial, Fernando Lacaba. Està únicament destinat als assumptes de família -separacions, divorcis i incapacitats-, i l'any passat va rebre 2.543 casos, quan el màxim fixat per una ciutat com Girona hauria de ser 1.088. El principal problema que té és que les mesures cautelars «s'assenyalen a set o vuit mesos» i, si a això s'afegeix que el jutge s'ha de desplaçar sovint per valorar les incapacitats sol·licitades a «hospitals, geriàtrics» i altres centres especialitzats, el volum de feina és massa elevat per a un sol magistrat.

Les necessitats a la província van més enllà, com destaca la valoració final de la Memòria de l'Audiència Provincial, on s'assenyala que el Jutjat Mercantil de Girona també «sobrepassa amb escreix el mòdul d'entrada» -ha ingressat 983 casos quan el topall és de 399-. No obstant, Lacaba admet que ja es va reforçar amb la incorporació d'un jutge d'adscripció territorial -no tenen sala pròpia- i l'ampliació de la plantilla amb tres funcionaris.

Les jurisdiccions penals i contenciós-administrativa mantenen una línia descendent pel que fa a la càrrega de treball, si bé això no suposa que hagi disminuït el nombre d'entrada d'assumptes.

Els dos punts calents que encara manté la província es troben a Blanes i Figueres. Respecte a Blanes, Lacaba confia que les obres per incorporar el Registre Civil a l'edifici dels Jutjats i la posada en funcionament de la nova oficina judicial en aquesta seu serveixi per descongestionar la saturació habitual que pateix però descarta que es pugui percebre abans de 2017, quan s'hagin realitzat totes les obres. Es tracta d'un partit judicial complex per la població flotant dels mesos d'estiu, que provoca un alentiment dels procediments perquè en molts casos els implicats són estrangers, cal fer proves preconstituïdes, adjudicar-los un advocat d'ofici, buscar un intèrpret.

Les dades de la Memòria Anual permeten a Lacaba seguir reivindicant la creació de dos nous jutjats a Figueres. Un de mixt, que permetria rebaixar la càrrega de treball als vuit jutjats d'instrucció actuals, els quals van ingressar 4.045 assumptes civils i 20.281 penals; i un segon jutjat que seria de Vigilància Penitenciària per encarregar-se directament dels assumptes de la població reclusa del Puig de les Basses i del Centre Penitenciari de règim obert de Girona.

8.000 executòries pendents

La memòria judicial del 2015 també posa de relleu una altra problemàtica endèmica al territori: l'elevada xifra de sentències penals pendents d'executar. A les comarques gironines, els diferents jutjats i les dues seccions penals de l'Audiència Provincial de Girona sumen 8.052 executòries pendents. Sobretot, el gruix es concentra al partit judicial de Girona (4.039) i Figueres (2.856), però també destaquen les que s'acumulen a Blanes (309) o Santa Coloma de Farners (151).

Fernando Lacaba explica que durant el 2015 els jutjats de Girona ciutat ja han comptat amb un jutge de reforç per reduir l'elevada xifra d'executòries pendents. I confia que aquesta mesura es pugui allargar també durant el 2016, perquè com més temps passi, més difícil pot ser que el condemnat compleixi la pena. «Si jutgem i després no executem la sentència, aquesta pot quedar-se en paper mullat; quan més s'allarga l'executòria, més risc correm que la pena prescrigui o que no trobem l'acusat», indica.