Gairebé 13.700 gironins estan en llista d'espera per sotmetre's a una intervenció quirúrgica. Segons les dades que ahir va fer públiques el Servei Català de la Salut (CatSalut), la xifra és quasi idèntica a la del 2014, quan van ser 13.705. A 31 de desembre de 2015, 183 pacients de la regió sanitària de Girona estaven a l'espera d'un procediment de cirurgia oncològica; 3.626 d'una intervenció de cataractes, pròtesis de genoll i maluc i 9.787 d'alguna de les operacions que no tenen un temps d'espera garantit però si un termini de referència, i que van des de cateterismes cardíacs i artroscòpies a vasectomies, varices o circumsicions.

Fins a febrer de l'any passat, Salut establia catorze procediments com a prioritaris (galindons, extirpació de l'úter i la pròstata, per exemple), en què no es podien superar els sis mesos esperant per a entrar el quiròfan. Des de fa un any, però, el CatSalut ha canviat els criteris, prioritzant la cirurgia cardíaca valvular i coronària (amb un màxim de tres mesos) i de càncer (45 dies per 22 procediments oncològics i 60 per a tumors de bufeta i pròstata).

Només es mantenen els sis mesos de termini garantit en les operacions de cataractes, genoll i maluc i la resta d'intervencions no urgents es prioritzen en funció del criteri clínic amb l'objectiu que cap pacient esperi més d'un any.

En el cas de la cirurgia oncològica, el 98,9% de les operacions s'han fet dins el termini de garantia, i només dos dels 183 pacients han superat el temps marcat. El temps mig és de 20 dies.

Pel que fa a la cirurgia cardíaca, l'hospital Josep Trueta va tancar l'any amb la llista a zero i el temps mig d'espera per a les 45 intervencions fetes va ser de 13 dies, mentre que la mitjana catalana va ser de 55.

El 80,3% dels procediments de cataractes, pròtesis de maluc i genoll es van dur a terme en menys de 180 dies, si bé 715 pacients van superar el termini de tres mesos. Els hospitals de Blanes i Calella superen els temps de garantia de sis mesos i el de Palamós, el frega. Mentre es van reduir un 10% els pacients que esperaven ser operats de cataractes i un 16,% els de maluc, els pacients pendents d'una intervenció al genoll van pujar un 18,2% l'any passat.

Amb tot, el gruix de la llista d'espera (el 71%) a Girona corresponen a les intervencions en què el termini és de referència. La demora mitjana a la regió sanitària de Girona és de 149 dies. Per centres, el que fa esperar més és l'hospital Josep Trueta (205 dies) i els que fan esperar menys, els de Campdevànol (44 dies) i el de la Garrotxa (73 dies).

El Trueta, el que més deriva

El Departament de Salut va derivar l'any passat 1.466 pacients provinents del sistema públic cap a la Clínica Girona. Segons les dades de la conselleria recollides per l'Agència Catalana de Notícies (ACN), 1.222 pacients provenien de l'hospital Josep Trueta, 227 de l'hospital Sant Jaume de Calella i del de Blanes i 17 de l'hospital Santa Caterina de Salt.

A tot Catalunya es va derivar 7.714 pacients a centres amb afany de lucre al llarg del 2015 i, en termes absoluts, els hospitals del CatSalut van derivar 12.108 pacients a altres centres, públics o privats, 5.602 menys que a l'any anterior. A la regió sanitària de Girona es van registrar 3.072 derivacions, 18 més que el 2015. Per centres, l'hospital Josep Trueta és l'hospital de Catalunya que més pacients va derivar, amb 2.804, juntament amb el Parc Taulí de Sabadell amb 2.151.