Els apicultors són el col·lectiu que més nota els efectes de la vespa asiàtica. L'insecte invasor és un gran devorador d'abelles i en els pocs anys que fa que és a les comarques gironines ja ha demostrat la seva vessant depredadora.

Els apicultors tenen coll avall que la vespa velutina ha vingut per quedar-se i ja treballen amb diferents mitjans per intentar sobreviure amb la seva presència.

De fet, són cada cop més els que, seguint el que han fet molts dels seus companys francesos, es plantegen seriosament traslladar temporalment les caixes de desenvolupament en altres territoris, lluny de l'abast de la vespa. O si més no, on aquesta sigui menys invasiva, com al litoral.

Aquesta mesura suposaria en molts casos aturar la producció de mel durant algun temps, ja que els trasllats es farien a l'estiu amb absència de floració. Però permetria posar les abelles a resguard de les vespes, que de moment prefereixen expandir-se per boscos espessos com els de l'Alt Empordà, la Garrotxa i la Selva. A França molts apicultors admeten que aquest és l'únic mètode que realment ha funcionat, tot i que la seva producció de mel se n'ha ressentit.

Per la seva banda, l'entitat Apicultors Gironins Associats (Apicat) encara aquest any vigilant a l'arribada de les primeres vespes per poder començar a frenar-les, i confia en l'esperançador mètode que van començar a provar l'any passat. «Esperem començar-les a agafar i aplicar el mètode d'impregnar-les amb insecticida perquè tornin al niu i el destrueixin. Només fa mal a les vespes i confiem que aquest any ens anirà bé», va dir el president de l'Apicat, Àngel Noguer.