La Royal Society of Chemistry del Regne Unit, una de les institucions més prestigioses en el camp de la química a nivell mundial, ha decidit atorgar el grau de Fellow a l´investigador de la Universitat de Girona (UdG) Marcel Swart. Es tracta d´una de les màximes distincions d´aquesta institució, un honor que reben cada any uns pocs centenars de científics d´arreu del món en reconeixement a les seves contribucions al món de la química.

Swart, holandès resident a Girona des del 2006, és actualment investigador al departament de Química de la UdG, professor de recerca de l´iCrea i director de l´Institut de Química Computacional i Catàlisi de la UdG, i ha rebut aquest guardó gràcies a la seva contribució «a l´excel·lència» en recerca, organització i divulgació del seu camp de la química, principalment el de catàlisi.

En aquest sentit, la institució britànica no només ha reconegut les investigacions publicades de Swart al llarg de la seva carrera professional, sinó també les gestions que ha fet per fomentar, divulgar i crear debats a través de de l´organització de congressos, seminaris i xerrades.

La Royal Society of Chemistry es va fundar l´any 1980 i té per objectiu impulsar el coneixement i el progrés de les ciències químiques, essent probablement la més important del món juntament amb l´American Chemical Society. Tot i que la gran majoria dels més de 50.000 membres de l´associació són britànics, aquesta també està oberta a investigadors de tot el món. Cada trimestre la societat atorga el títol de Fellow of the Royal Society of Chemistry a uns 100 químics que han destacat per les seves contribucions a l´avenç de les ciències químiques. En aquesta línia, Swart afegeix el títol de Fellow a un altre reconeixement que la mateixa societat científica ja li va fer l´any passat, quan el va escollir per ser un dels editors dels articles que anualment es presenten a les revistes especialitzades en química més prestigioses del món, com ara la Nature Chemistry.

Ahir Marcel Swart va explicar que la feina d´un editors és de gran importància perquè fa de «control de qualitat i permet donar credibilitat als treballs científics que es publiquen en aquestes revistes». Actualment li fan arribar una mitjana de tres treballs setmanals d´investigadors d´arreu del món, una tasca «dura» però «molt satisfactòria».