Banyoles ha tancat el 2015 amb un 41% menys de robatoris amb força. Especialment, han baixat els robatoris a habitatges, vehicles i botigues. En canvi, s'han incrementat a les empreses, que han passat de 2 a 6. Aquesta és una de les dades més significatives que ahir es van donar a conèixer durant la junta local de seguretat.

L'alcalde, Miquel Noguer, va dir que pràcticament tots els indicadors han baixat. Això es deixa notar en el global de fets delictius -que passen de 699 a 637- o en les detencions -de 58 a 51. En canvi, hi ha aspectes que empitjoren. Per una banda, l'any passat no es va registrar cap estrebada i aquest any n'hi hagut 2; i també pugen les infraccions de trànsit, de 5.137 a 5.593. Noguer també va alertar que Banyoles està per sobre de la mitjana de la demarcació pel que fa als positius en alcoholèmia.

Les dades policials de Banyoles indiquen que és una de les ciutats més segures de Girona. Si la mitjana de delictes per habitant a la regió policial es troba per sota dels 60 per cada 1.000 habitants, a la capital del Pla de l'Estany és de 31. Ahir, es va fer balanç del 2015 a partir d'estadístiques de Mossos d'Esquadra i Policia Local.

La tipologia de delictes que més preocupa la ciutadania per la sensació d'inseguretat que generen són, entre d'altres, els robatoris amb violència i intimidació. Com ja va passar l'any passat, Banyoles no ha registrat cap delicte d'aquestes característiques ni a habitatges ni a establiments.

Més robatoris a cases el 2016

Tal i com va passar també el 2014, es registren 4 robatoris amb violència i intimidació que no s'han produït ni a cases ni a botigues -les dades no especifiquen on es van cometre. Un altre apartat amb dades positives és el de robatoris amb violència. El 2014 se'n van cometre 65 i el 2015 la xifra baixa fins als 38, el que suposa una reducció del 41,5%. Per exemple, es passa de 36 a 11 robatoris a l'interior de vehicle, de 13 a 6 en establiments, d'11 a 6 a domicilis i, només en el cas de les empreses, puja de 2 a 6 casos. Per a la resta de robatoris, es passa de 3 a 9.

Noguer va assegurar que les dades positives pel que fa a robatoris a domicilis s'estan capgirant aquest 2016 perquè, tant a Banyoles com a poblacions veïnes, s'estan detectant més casos i, per això, han alçat la guàrdia. Entre d'altres, fan controls diaris coordinats amb els Mossos a les entrades de la ciutat, per detectar vehicles sospitosos o possibles lladres. El director dels serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta, va reconèixer que la situació és generalitzada a la demarcació i que hi estan treballant. Segons va apuntar, hi ha tipologies diverses de grups que actuen, tant «itinerants» com delinqüents de la zona.

Pel que fa a l'actuació específica de la Policia Local, el 2015 han augmentat les infraccions de trànsit, que passen de 5.137 el 2014 a 5.593. El cos va aturar 1.008 conductors en controls d'alcoholèmia, dels quals 97 van donar positiu (el 9,6%). Aquí, l'alcalde va llençar un avís perquè les dades de la ciutat estan per sobre de la mitjana gironina, que és d'entre un 5-6%. «Hem de fer un avís a la ciutadania, ens hem perdut una mica amb el tema de l'alcohol, la gent veu més del que toca», va alertar.