Life MinAqua és un projecte demostratiu d'estalvi d'aigua en instal·lacions de rentat de vehicles mitjançant l'ús de tecnologies naturals i detergents biodegradables que, des del setembre del 2012, es desenvolupa de forma paral·lela a les instal·lacions de la Fundació Ramon Noguera i a les de Gureak a San Sebastián (estació de servei de Miramón), en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, l'Institut Químic de Sarrià i Aqualogy. El projecte compta amb el cofinançament del programa LIFE de la Unió Europea, el seu objectiu principal és difondre mesures d'estalvi d'aigua a les instal·lacions de rentat de vehicles, activitats on es consumeix una important quantitat d'aigua de xarxa. Amb el projecte, es proposa reduir el consum mitjançant la reutilització de l'aigua residual produïda i adequadament recuperada, i incloure també aquesta mesura en les ordenances municipals per l'estalvi d'aigua, en aquest cas de Bescanó. Segons van informar ahir els responsables del projecte, les instal·lacions de rentat de vehicles estan reciclant aproximadament el 60% de l'aigua que consumeixen. La Fundació Ramon Noguera està especialitzada en la creació i gestió de centres i serveis adreçats a persones amb discapacitat intel·lectual i a infants amb trastorns en el seu desenvolupament. La Fundació porta a terme activitats des de dues àrees, la laboral i la social, dóna atenció a més de 900 persones al llarg de l'any i té 250 treballadors, 110 dels quals amb discapacitat. ddg girona

Bescanó té a punt una ordenança per estalviar aigua al municipi. Ho farà basant-se en diverses experiències prèvies, entre elles la del projecte Life MinAqua, una iniciativa d'àmbit europeu que la Fundació Ramon Noguera fa temps que aplica al seu rentat de vehicles sostenible de Montfullà.

El municipi té previst aprovar un paquet de mesures que afectaran tant a edificis públics com a noves edificacions de particulars, i que abarca diferents mecanismes estalviadors en aixetes, cisternes d'inodors, redutors de cabal, captadors d'aigua de pluja i reutilitzadors d'aigues sobrants entre d'altres.

L'ordenança també regula les indicacions sobre la reutilització de l'aigua en empreses de rentats de vehicles, com és el cas del de la Ramon Noguera. Actualment, les instal·lacions de l'entitat de Montfullà reciclen el 60% de l'aigua que consumeixen.

La norma que preveu aprovar Bescanó també està basada en l'Ordenança Tipus d'Estalvi d'Aigua que va elaborar la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i el Grup de Treball de Nova Cultura de l'Aigua.

Aquestes iniciatives sumades a les experiències de municipis amb pautes similars, com Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva o Sant Feliu de Guíxols, han permès la confecció de l'ordenança, que es preveu que sigui aprovada properament al ple municipal.

Segons va detallar Montse Aulinas, coordinadora tècnica del projecte Life MinAqua, en el cas de Bescanó l'ordenança d'estalvi d'aigua s'aplicarà en les noves edificacions, tant públiques com privades, i ho farà a través de diversos sistemes: des de recollir aigua de pluja fins al reciclatge d'aigües -com és el cas del rentat de vehicles.

«Tot es farà juntament amb diverses mesures de seguiment i control, a més d'una campanya de foment per conscienciar la població de l'estalvi d'aigua», va remarcar Aulinas.

Debat de diferents models

Tot i que Bescanó encara no té quantificat els litres d'aigua o els diners que s'estalviaran amb l'ordenança, durant la seva presentació representants de municipis on sí s'aplica han compartit els resultats de les seves experiències. Per exemple, representants de Maçanet de la Selva presents en la reunió, han xifrat en 15.000 metres cúbics per any l'aigua que deixen d'extreure de la llera dels rius.

Per contra, després de la presentació de l'ordenança els assistents d'altres municipis amb normatives semblants van coincidir en destacar que una de les dificultats que s'han trobat a l'hora d'aplicar-la es troba en l'àmbit domèstic, sobretot en referència als costos i al manteniment.