El president de la Federació de Confraries de Girona i de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, ha assegurat que fa tres anys que els pescadors d´arreu de Catalunya no reben les ajudes que els van prometre per realitzar les aturades biològiques que fan durant un mes, més conegudes com a vedes, que permeten reposar el mar i regenerar les espècies.

Abad assegura que es tracta d´una problemàtica que pateixen tots els pescadors catalans i que la xifra que els deuen està al voltant dels 1,5 milions d´euros (MEUR). "Passa a tot el litoral mediterrani espanyol, això crea un greuge important perquè som nosaltres, els pescadors, qui hem d´assumir-ho i fer un esforç", ha destacat Abad. Al mateix temps, assenyala que les administracions, tant l´Estat com el Govern, no responen i es passen la responsabilitat. D´altra banda, el president ha assenyalat que en vint anys s´ha perdut la meitat de la flota pesquera a les comarques gironines.

Abad ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb membres de C´s, entre ells Inés Arrimadas, que s´han desplaçat aquest dissabte fins a Roses per visitar el port d´aquesta localitat i conèixer la realitat del sector. El president de la Federació de Confraries de Girona ha agraït el gest dels membres d´aquesta formació política: "ho agraïm perquè hem pogut transmetre els nostres neguits a una formació que suposem que tindrà incidència en un futur", ha comentat.

Segons ha assegurat, els pescadors de tot Catalunya i del litoral mediterrani espanyol fa tres anys que no reben les ajudes que es van acordar per les aturades biològiques que porten a terme cada any. Anualment, durant un mes, totes les barques que no sigui arts menors es queden atracades als ports. La voluntat d´aquesta acció és que el mar reposi i les espècies es regenerin per així poder continuar capturant peix de forma sostenible. "No hem cobrat el que se´ns va prometre, fem les parades biològiques, fem un gran esforç i no rebem cap compensació", ha lamentat Abad.

Una situació que es porta repetint des del 2013. "La primera vegada van rebre un incentiu econòmic però després hem hagut d´assumir-ho nosaltres, ens ho hem carregat a l´esquena cada un dels empresaris i dels treballadors i això és un greuge important", ha assegurat. Segons ha comentat el president, els pescadors han traslladat la problemàtica que pateixen a diverses formacions polítiques però encara no han rebut cap resposta. En principi, l´ajuda prové de la Unió Europea i el Ministeri d´Agricultura és l´encarregat de repartir-la a les diverses comunitats autònomes.

"Un greuge molt important"

"No cobren les empreses però el problema és que els treballadors també es mengen el seu atur durant aquest temps i això no és de rebut. La prestació d´atur és per si tens un greuge i l´aturada ens ve imposada", ha assenyalat. Per això reclamen a les administracions que actuïn, ho regulin d´una altra manera i que la parada anual no perjudiqui al sector.

A grans trets, Abad calcula que a tot Catalunya els deuen uns 1,5 milions d´euros. "Una barca mitjana podia rebre uns 4.000 euros", ha comentat el president. Cada embarcació, segons la seva capacitat i mesures, rep una percepció diferent. A Roses actualment hi ha 21 barques de pescadors, unes 70 a tota la demarcació de Girona.

"La setmana passada ens vam reunir amb membres del Ministeri però no hem pogut extreure´ns res més enllà de ´teniu raó´", ha explicat Abad. En aquesta línia, el president lamenta que tant el Govern com l´executiu espanyol es passin la responsabilitat d´uns a altres. "Ens diuen que Europa té els diners i que els ha enviat però nosaltres no hem rebut res, hem estat complint i no tenim cap compensació ni reconeixament", ha insistit.

Una problemàtica que se suma a les dificultats que travessa el sector. En vint anys, la flota pesquera a les comarques gironines s´ha reduït a la meitat. En concret, a Roses tenien 42 vaixells i actualment només n´hi treballen 21. "Que això passi a tota la costa gironina hauria de despertar les alertes de la comunitat europea no? Europa hauria de veure que alguna cosa no s´ha fet bé", ha reflexionat Abad.

Al mateix temps, des de la Federació reclamen que de cara a pròxims anys els pescadors tinguin més veu i es facin les vedes de forma esglaonada. Enguany lamenten que ha estat un "desastre" perquè totes les confraries han hagut de quedar-se a port durant el mes de febrer. "L´any vinent la veda serà obligatòria i no podrem ni tenir el dret a la ´pataleta´. Si ha de ser així, que ho fem de forma diferent perquè sinó durant aquest temps d´impàs hi ha una afluència massiva de peix de fora de les nostres costes", ha reclamat.