Després d'un mal resultat electoral, més d'un secretari general o president de partit ha plegat. Tot i que en les dues últimes eleccions Unió no ha obtingut representació, per què ara vostè es presenta a la reelecció?

Perquè les circumstàncies són les que són i la vida de partit és la que és. En el seu moment vam prendre una sèrie de decisions col·lectives, que han pogut anar més bé o malament. Però sabíem molt bé quines eren les possibilitats que, oferint un producte nou a la ciutadania a partir del mes de juny, podíem treure electoralment en tres mesos. A partir d'aquí s'ha fet una valoració de la feina interna, no només electoral, ja que hi ha hagut molta feina al partit des que el juliol el vaig agafar jo. A mi se'm va oferir la possibilitat que em pogués presentar, per primera vegada, a unes eleccions a presidir el partit i com que he vist que tenia els consensos interns, he fet el pas.

Però en àmbit català, Josep Antoni Duran i Lleida no repetirà.

El partit és un, no som quatre que s'ajunten. Em sembla que era normal que el màxim dirigent del partit, després del recorregut que portava, fes aquest pas. El que no pot ser és que el mal resultat electoral faci que plegui el teu partit. Qui lidera el partit és qui, normalment, assumeix les conseqüències d'un mal resultat d'una política col·lectiva.

Tot i que vostè, que va liderar la candidatura al Parlament a Girona, no ha renunciat...

Jo vaig posar, en el seu moment, el meu càrrec a disposició de l'executiva perquè el partit decidís com ho valorava. Es va decidir que continués endavant i aquí estem.

Com canviarà Unió per intentar aconseguir representació en les futures convocatòries electorals?

En principi, evidentment no em tornaré a presentar jo. Unió ha portat des del juliol una sèrie de canvis. Ens hem tornat a posicionar al territori després d'una etapa convulsa, però ara continuem presents a les principals ciutats de les comarques de Girona mantenint una força municipal menys important que fa un any però molt important, estem governant a consells comarcals, continuem governant a la Diputació... No som un partit municipalment extraparlamentari i hi ha gent que pot assumir lideratges.

Ha estat un error que Unió hagi deixat de banda la bandera independentista? Els Demòcrates, exmilitants d'Unió, de moment sembla que se n'han sortit millor perquè si més no estan al Parlament i al Congrés.

Unió no ha tingut mai la bandera independentista. En un moment determinat hi ha hagut gent que ha considerat que no només es podia anar a la independència, sinó que es podia anar a una independència en 18 mesos. Personalment, penso que això és prendre el pèl a la gent. Malauradament, el temps ens està donant la raó. Ara ningú parla que d'aquí a 18 mesos serem independents, la unilateralitat i la desobediència han desaparegut... Sabíem que no dèiem el que molta gent volia sentir, però crèiem que era la nostra veritat. Continuem sent un partit nacionalista català que està situat al centre amb una aposta clara pel dret a decidir.

Té por que a les eleccions municipals del 2019 Unió pugui desaparèixer del mapa polític de manera definitiva?

No, no em fa gens de por. Tenim gent al món municipal que fa anys que se l'està jugant sola i que si ha fet bona feina aquests quatre anys, el veredicte el donarà el votant. Si hi ha d'haver una desaparició d'Unió, i menys a Girona on hi tenim bon personal, no crec que vingui per les eleccions municipals. Crec que ens podrem presentar amb uns resultats dignes i acceptables.