El partit Moviment d'Esquerres (MES) va celebrar ahir al Centre Cívic Pla de Palau de Girona la seva primera jornada municipalista. El debat, que va tenir la participació d'una vuitantena de regidors i tres alcaldes de MES d'arreu de Catalunya, va estar centrat en l'enfortiment del municipalisme com a un dels valors principals de la política catalana. En aquesta línia, la formació va resoldre una proposta en la qual MES es defineix com a un partit socialista, municipalista i sobiranista.

La mateixa resolució també demana la supressió immediata de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local de l'Estat (ARSAL) perquè considera que "impossibilita" fer una bona gestió municipal. El partit valora que aquesta derogació de l'ARSAL ha d'implicar també la devolució d'aquelles competències "necessàries" als ens locals per tal que puguin actuar tant amb eficàcia com amb eficiència en educació, salut i cohesió social.

La resolució de MES també reclama que, independentment del marc nacional, els municipis puguin gestionar el 25% de la despesa pública total. Actualment gestionen al voltant d'un 13%, lluny de la proposta de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall en la qual demanava la gestió del 50% per part de l'Estat, el 25% per part de les comunitats autònomes i el 25% restant per part dels mateixos municipis.

Altres propostes

Després de les aportacions dels regidors i els alcaldes de MES, la jornada d'ahir també va recollir altres propostes, com, per exemple, impulsar i reforçar des dels consistoris els Plans Socials de Barri per a les localitats que estan més castigades per la crisi a través d'actuacions integrals en els camps de l'urbanisme, la protecció social, l'ocupació, la cultura i el medi ambient.

Finalment, tant els regidors com la resta d'integrants de la formació es van comprometre a treballar pel procés d'autodeterminació de Catalunya i el dret a decidir fent costat al Parlament i a la Generalitat. Així mateix, van considerar que és "urgent" tornar a convocar la taula pel dret a decidir.