La sala Torín, amb capacitat per a unes 600 persones, estava abarrotada ahir a la tarda. Cent vint nens i adolescents competien en les categories de Lego Mindstroms i Sumo Lego Mindstroms. Sobre les taules es movien els robots fets amb els esforços matemàtics de joves cervells. Amb les camises dels respectius equips, els joves dirigien i observaven les màquines automàtiques. Els professors, pares i avis s'ajuntaven contra els murs del Torín. No veien res, deixaven el centre per als joves.

"És que hem fet una mica de rècord", va raonar Francesc Bruguera (professor de l'IES Garrotxa i membre de Robolot Team). Va explicar: "Al matí hem fet tallers d'arduino, lego i impressores 3D. Hi van participar joves de Barcelona, Eivissa, Girona, Olot...". En molts casos els participants estaven dirigits per professors d'instituts que volen incloure la robòtica a l'oferta d'estudis. Per exemple l'IES Sa Blanca Dona d'Eivissa o l'Escola Pia d'Olot. D'altres com l'escola Bell-lloc del Pla de Girona són clàssics a l'esdeveniment. "Ara -va apuntar Bruguera-, els hem acabat".

Acabats els tallers, la competició havia pres la sala, en la qual es podia percebre l'emoció de l'eliminatòria. "Només quedaran vuit equips", va precisar Bruguera. Seran els que competiran avui per decidir quins són els finalistes i els guanyadors.

Com a novetats hi havia una competició per competències per alumnes de primària i una competició per a professors. El repte dels docents va ser un partit de futbol amb robots controlats a través de telèfon mòbil.

Per megafonia s'escoltaven les crides a una competició que semblava física, però en realitat era intel·lectual. Quan deien "els velocistes!"es referien a robots. Els cridats havien d'obrir-se pas enmig de la gent. Alguns d'ells duien barretines amb les quatre barres, d'altres, samarretes blanques. La idea era donar vivacitat a la massa obscura d'ordinadors i de roba grisa i blava d'inici de primavera.

L'altra escenari del Robolot, la Fundació d'Estudis Superiors també es va omplir d'interessats en els avenços de les noves tecnologies i en les noves aplicacions de la robòtica que ja milloren vides.