La Fundació Tutelar de les comarques gironines atén actualment 730 persones. Es tracta de gairebé un 14% més que el 2013 (88 casos més), ja que llavors l'entitat assumia 642 persones. La meitat dels casos (un 47,26%) són per malaltia mental, un 25,89% per discapacitat intel·lectual i un 20,55% per deteriorament cognitiu.

Dels 730 càrrecs actuals, 416 són tuteles, 239 curateles, 33 defenses judicials, 28 càrrecs provisionals, dues administracions patrimonials, cinc de poder notarial i set assistències. Pel que fa al percentatge de noves persones que l'entitat ha assumit per setmana, el 2015 ha estat de 2,05 casos setmanals. «Cada cas nou és una gran feina», ha destacat aquest dilluns el director de la Fundació Tutelar, Josep Maria Solé.

En paral·lel, Solé també ha reclamat a l'Estat i a la Generalitat que modifiquin la legislació per adequar-la a la Convenció de l'ONU -que va entrar en vigor el maig del 2008- sobre els drets de les persones amb discapacitat. Solé ha explicat que l'ONU ha demanat que el sistema actual de tutela quedi abolit per un suport de presa de decisions a les persones ateses. «S'ha de potenciar la llibertat i l'autonomia perquè les persones tinguin la capacitat de prendre decisions amb dignitat», ha conclòs.