La CUP ha portat la Diputació de Girona a la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP), que és un òrgan independent que elegeix el Parlament. El diputat provincial de la formació, Lluc Salellas, va explicar ahir que el grup va entrar la setmana passada 24 requeriments a la GAIP de la falta de transparència de la corporació. Es tracta de nou casos en els quals la Diputació no ha respost les peticions de la CUP, una sol·licitud de la qual no ha fet arribar la contesta, 11 casos en els quals no ha deixat fer fotocòpies, a part de no permetre consultar dades concretes i fer justificar per quin motiu es pretén accedir a la informació. En paral·lel, el partit també enviarà una carta a Transparency International, que és l'òrgan que analitza l'índex de transparència de la corporació.

Salellas va detallar que la GAIP disposa d'un termini de dos mesos per respondre els requeriments i va subratllar que la resolució que faci aquesta comissió que escull el Parlament de Catalunya és «vinculant». «En cas que ens doni la raó, la Diputació estarà obligada a donar-nos accés a la informació», va afirmar ahir Salellas, que va afegir: «Ens sembla greu el boicot que estem patint, que és deliberat». El diputat provincial va manifestar que, des del ple de gener, l'actuació de la corporació ha canviat a l'hora de facilitar la documentació que la formació ha demanat. Fa un mes, Salellas ja va alertar que les últimes setmanes s'havia produït «un retrocés clar» per accedir a la informació i ahir va concretar que la situació «ha empitjorat».

Salellas va enumerar quatre elements que suposen «pals a les rodes» per a la CUP per fer la tasca de fiscalització a la Diputació. «No hi ha manera d'aconseguir còpies dels expedients, en nou casos no hem obtingut cap resposta i des del gener hem de justificar perquè volem accedir a la informació», va explicar Salellas, que va afegir que des de fa setmanes la corporació posa problemes a la formació per consultar la documentació prèvia a l'1 de juliol de l'any passat, abans que el partit entrés al plenari de la Diputació de Girona.

«Posar fi al setge»

«Esperem tenir resultats de la GAIP i Transparency International», va assegurar el diputat provincial de la CUP, que va detallar que la formació ha apostat per fer ambdues accions per «posar fi al setge de no accedir a la informació». «Tenim la sensació que el govern de la Diputació [de CiU] voldria que la legislatura s'acabés demà per no donar explicacions», va sentenciar. Finalment, Salellas va destacar que des que el grup va entrar a la institució el passat juliol, ha formalitzat un centenar de peticions d'accés a la informació.