França prorrogarà dos mesos més l'estat d'emergència a partir del 26 de maig per cobrir el període de l'Eurocopa i el Tour de França. Això suposarà mantenir durant vuit mesos, almenys fins al juliol, els controls a la frontera. Els controls dels gendarmes es porten a terme en aquest moment al Voló però no són permanents.

«L'estat d'emergència no pot ser permanent, però hem de garantir plenament la seguretat dels grans esdeveniments», va dir el primer ministre francès, Manuel Valls, a l'emissora France Info, en referència al torneig de futbol que tindrà lloc del 10 de juny al 10 de juliol i el tour el mes de juliol. Valls va subratllar que «l'Eurocopa ha de celebrar-se amb tota seguretat i al mateix temps ser una festa amb els estadis i les zones per als fans plens».

El cap del Govern francès va assenyalar que el titular d'interior, Bernard Cazeneuve, presentaria al Consell de ministres la mesura, que es transmetrà després al Consell d'Estat, la màxima instància administrativa de França, i després al Parlament per ser sotmesa a votació.

L'estat d'emergència reforça les mesures de seguretat i es va decretar arran dels atemptats gihadistes a París el 13 de novembre en els quals van morir 130 persones. Just el dia abans s'havia decidit suspendre la llibertat de pas a les fronteres que estableix el Tractat de Shengen amb motiu de la celebració de la Cimera del canvi climàtic però els atemptats van donar pas a l'Estat d'Emergència. Des de llavors s'han perllongat en dues ocasions i la darrera expirava el 26 de maig Abans que això passi i en vista als esdeveniments esportius i a la situació actual, l'Estat francès espera mantenir aquesta situació, tot i que asseguren que de forma excepcional sense voluntat que sigui permanent.

Les seves anteriors prolongacions han estat criticades per organismes com el Consell d'Europa, que considera que aquest dispositiu ha tingut efectes concrets «relativament limitats» en matèria de lluita antiterrorista, però ha restringit «fortament» l'exercici de les llibertats fonamentals.

Canvis als controls

L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, ha constatat que, malgrat que no se'ls ha informat, era previsible coneixent que durant l'Eurocopa es preveia tancar fronteres. «No esperaven que les obrissin per tornar-les a tancar», ha manifestat.

Els controls inicialment es van establir just a la frontera, a l'autopista al Pertús, a la part francesa amb un únic carril de circulació per als turismes i un per als camions. Això va canviar la segona setmana de març en què es van traslladar al Voló. Martínez ha informat que continuen situats en aquest punt i que no són permanents sinó esporàdics. Això suposa que no generen cues de vehicles i redueixen les molèsties que ocasionaven els estrictes controls anteriors. No es té coneixement si es mantindran com fins ara o bé si s'enduriran en algun moment.

A banda dels controls fronterers, França continua preparant-se policialment davant l'amenaça terrorista. Dimarts es va assajar un nou esquema d'intervenció davant atemptats terroristes amb un simulacre d'ata a l'estació de Montparnasse, amb la participació de les diferents forces de l'ordre. Els terroristes van acabar abatuts i els ostatges alliberats, sense que hi hagués ferits.