27 de abril de 2016
27.04.2016

Una fundació dels EUA pagarà tres immersions amb el submarí «Ictineu»

Es compromet a fer-ho quan l'empresa aconsegueixi fer la propera campanya científica, que vol iniciar al canyó de Begur o de Blanes

28.04.2016 | 07:27
Una de les primeres immersions del submarí · Diari de Girona

El submarí científic Ictineu 3 està varat des de novembre però el seu propietari confia a començar les immersions científiques a principis d´estiu, preferiblement al canyó de Begur o el de Blanes. Una fundació d´arqueologia subaquàtica dels EUA ja s´ha compromès a pagar tres dies d´immersió quan l´Ictineu comenci la propera campanya de recerca subaquàtica a les costes catalanes i el director d´Ictineu Submarins, Pere Forès, està buscant fórmules per fer coincidir aquesta fundació amb un projecte d´investigació.

Posar el batiscaf a l´aigua costa, com a poc, 60.000 euros i aconseguir-los s´ha convertit en la màxima prioritat de l´empresa. La dificultat per accedir als fons públics i la lentitud amb què funcionen aquest tipus de projectes científics ha dut Forès a posar en marxa una «campanya multidisciplinària» amb l´objectiu que facultats, instituts de recerca o experts en diferents àrees col·laborin en les despeses sense necessitat de baixar tots a les ­profunditats marines. Per ­exemple, si un biòleg fa una immersió pot ­recollir també dades d´interès per a un geòleg i, així, amb un sol ­viatge, se n´aprofiten diversos científics.

Paral·lelament, l´empresa també s´ha mostrat interessada a poder seguir col·laborant amb els Bombers de la Generalitat per fer maniobres d´emergències perquè «s´acostumin» i així tenir oportunitats de treballar de forma conjunta quan hi hagi serveis de rescat aquàtic.

Altres projectes
A banda de la fundació nord-americana, altres centres de recerca internacionals com Plocan, Whoi o el consorci que està dissenyant a la Xina un submarí per baixar a 11.000 metres s´han interessat a fer ­immersions científiques amb l´Ictineu 3. Però mentre aquest està varat, l´empresa s´ha dedicat a ­desenvolupar bateries d´ió liti per a submarins tripulats i vehicles autònoms que ja ha exportat al Japó. Es tracta d´una nova línia de negoci que aprofita la tecnologia que van desenvolupar per a l´Ictineu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook