El riu Ter ha baixat aquest mes d'abril amb set milions de litres per hora menys del que marca la llei. Els últims mesuraments de l'entitat Aigua és Vida al Pont de la Barca de Girona constaten que el cabal del riu ha estat de mitjana bastant inferior al que marca la legislació catalana fixada en el Pla Sectorial de Cabals de Manteniment, de l'any 2006.

Són dades que coincideixen amb els informes (no validats) que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) publica periòdicament a la seva pàgina web en el marc del seu compromís amb el riu Ter.

Les dades que l'entitat ecologista mesura diàriament amb uns mesuradors situats al costat de l'estació de mesurament de l'ACA revelen que el riu ha baixat, de mitjana, amb un cabal inferior als 4 metres cúbics per segon. Això suposa gairebé 2 m3/s menys que els 5,98 que fixa el Pla Sectorial per al mes d'abril.

Aquests dos metres cúbics per segon que deixa de tenir el riu Ter es tradueixen en 2.000 litres menys en el mateix lapse de temps. O en 120.000 litres menys per minut; 7 milions de litres menys per hora; 173 milions per dia, i 5 mil milions de litres menys d'aigua al mes.

Amb aquestes xifres exorbitants, Aigua és Vida vol denunciar que el cabal ecològic mínim que hauria de tenir el riu Ter segons la normativa aprovada pel Parlament s'incompleix sistemàticament.

Les dades del Pla Sectorial marquen, per a la majoria de mesos, un cabal de 4,6 metres cúbics per segon. Les úniques excepcions són els mesos d'abril i maig, per als quals l'ACA fixa un volum de 5,98 i 5,96 metres cúbics per segon, i durant l'estiu, quan el mínim baixa fins als 3,68.

Aigua és Vida denuncia que actualment la normativa de referència pel cabal del Ter data de quan es van fer els embassaments durant l'època franquista, quan es va fixar un cabal ecològic de 3 metres cúbics per segon.

Implicació ciutadana

Per donar visibilitat a la problemàtica del Ter, Aigua és Vida s'ha obert a la possibilitat d'oferir xerrades a la ciutadania a peu de riu, així com «passejades» per la riba per conèixer el seu estat. Els interessats poden enviar un correu electrònic a l'adreça aiguagirona@gmail.com.

Amb aquest gest, l'entitat amplia les accions per involucrar a les poblacions del Ter i per guanyar consciència sobre la idea que el més gran dels rius gironins «pateix una sobreexplotació que amenaça amb la seva viabilitat».

L'explotació del Ter, tant per al consum humà com per al reg i la creació d'energia, comença al seu naixement (Vallter 2000) i no s'atura fins que desemboca a la Gola del Ter, al Baix Empordà.

El principal motiu pel qual el cabal ecològic és tan baix és el transvasament cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. De fet, el Ter, com el Llobregat, proveeix aigua a una àrea de 5 milions de persones.