L'hospital Josep Trueta de Girona serà l'únic hospital provincial sense un gran laboratori clínic a prop quan acabi el trasllat de l'actual equipament de l'ICS al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt d'aquí a tres setmanes. Tant els hospitals de referència de Tarragona i Lleida -el Joan XXIII i l'Arnau de Vilanova- com els grans centres de Barcelona i l'àrea metropolitana -el de la Vall d'Hebron, el Clínic, l'hospital de Sant Pau o el Germans Trias i Pujol de Badalona- tenen aquest servei dins el mateix edifici assistencial o dins el recinte hospitalari, a uns metres d'on s'atenen els pacients.

En el cas de l'àrea metropolitana sud, hi ha un laboratori clínic amb una gestió única i tres seus, una a l'hospital de Bellvitge, una a l'hospital de Viladecans i una altra per a l'atenció primària al CAP Just Oliveras de l'Hospitalet. S'està treballant en l'ampliació del laboratori de Bellvitge, que assumirà també l'equipament de la primària, però Viladecans mantindrà el seu propi servei, segons expliquen fonts de l'hospital de Bellvitge.

Al Trueta, un cop es posin en marxa les noves instal·lacions del laboratori clínic territorial, que presta servei als hospitals i equips d'atenció primària de l'ICS i l'IAS i a l'hospital de Campdevànol, al centre de referència a Girona s'hi quedarà un equipament de 250 metres quadrats i una quinzena de professionals per analitzar les urgències generades des del propi centre i per les quals cal una resposta ràpida.

Entorn del 90% de les mostres que fins ara es traslladaven al Trueta -la majoria de les extraccions de sang es fan, en realitat, en uns 40 centres d'atenció primària d'arreu de la regió sanitària de Girona- ara viatjaran fins al parc hospitalari de Salt. Allà seran processades en un nou espai de 1.800 metres quadrats que permetrà unir de forma física el del Trueta (1.000 metres quadrats) i el del Santa Caterina (480).

Aquest nou model de laboratori és minoritari entre els grans hospitals catalans, però no excepcional. El sistema és similar al que funciona des de l'any 2008 en dos grans centres sanitaris del Vallès: el Consorci Sanitari de Terrassa i l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa.

Les dues institucions comparteixen un potent laboratori extern, el Centre Analítiques de Terrassa (CatLab), que té la seu central al Parc Logístic de Salut Viladecavalls, i a cada centre es manté un laboratori hospitalari perifèric per a l'analítica urgent i de resposta preferent.

El CatLab, que des del 2012 també integra l'hospital Sant Joan de Déu de Martorell, fa uns 8 milions de determinacions anuals i dóna servei a gairebé un centenar de centres d'extracció de tot el Vallès Occidental i municipis del Baix Llobregat, l'Alt Penedès i l'Anoia, amb una població de referència de prop d'un milió d'habitants.

Fora de les grans ciutats del país també existeix una altra experiència, la del Consorci del Laboratori Intercomarcal de l'Alt Penedès, l'Anoia i el Garraf, que es va posar en marxa el 2002.

Inclou sis laboratoris, un a Vilafranca del Penedès que actua com a seu central -on es fan les determinacions més costoses de manera unificada- i cinc equipaments bàsics d'urgències i d'hospitalització en centres sanitaris d'Igualada, Sant Pere de Ribes, Sant Joan Despí, Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat.

Més espai per a Urgències

Des de l'hospital Trueta remarquen que les noves instal·lacions al parc hospitalari Martí i Julià, en què s'han invertit 2,4 milions d'euros, suposen un salt qualitatiu pel que fa a la feina del laboratori, que guanya modernitat i espai.

A més, la superfície alliberada al Trueta era l'element indispensable per poder ampliar el servei d'urgències de l'hospital, que doblarà l'espai. Aquestes obres començaran un cop s'hagin enllestit els tràmits de licitació.

Fonts del Trueta recorden que el laboratori clínic de l'ICS s'ha traslladat a només tres quilòmetres del centre i que s'ha integrat en un entorn hospitalari, el Parc Martí i Julià, gestionat per l'IAS, una empresa pública amb qui tenen una aliança estratègica des del 2006 i amb qui comparteixen, des de fa quatre anys, equips de direcció, professionals i gestió de serveis.

A més, s'ha reforçat el transport diari de mostres entre el parc hospitalari i el Trueta, passant dels quatre viatges al dia que es feien fins ara, a 18 viatges.

Aquest transport s'aprofitarà també per a altres serveis, com ara Farmàcia, Banc de Sang i de Teixits i Anatomia Patològica, un servei que el gener passat es va unificar a l'edifici del Trueta. També permetrà el trasllat de professionals que hagin d'anar d'un centre a l'altre.