L'Estat no rescatarà TP Ferro, l'empresa que gestiona el tram transfronterer del TAV immersa des de fa mesos en concurs de creditors, però garanteix que continuaran passant trens d'alta velocitat pel túnel del Pertús si la concessionària acaba fent fallida. La ministra de Foment, Ana Pastor, va assegurar ahir que l'executiu espanyol no es dedica a rescatar sinó a «donar un servei i resoldre els problemes» que, desgraciadament, ha hagut de «patir i heretar», en referència al contracte de concessió.

TP Ferro, formada a parts iguals per l'espanyola ACS -en mans de Florentino Pérez- i la francesa Eiffage va presentar concurs de creditors arran del deute milionari que arrossegava, perquè el trànsit de combois pel túnel transfronterer no és l'esperat. La situació que viu el tram transfronterer del TAV s'ha de desencallar, a priori, a principis d'estiu. De moment, el Jutjat Mercantil de Girona, que és qui porta el concurs de creditors, està a l'espera que la concessionària li comuniqui si hi ha acord per refinançar el deute (entrant aleshores en fase de conveni) o, per contra, TP Ferro es veu abocada a la fallida.

De totes maneres, però, ni l'estat espanyol ni el francès estan disposats a assumir el forat comptable de la concessionària, que es calcula en uns 500 milions d'euros.

La ministra de Foment, Ana Pastor, va ser clara ahir assegurant que l'estat no rescata, durant una trobada amb periodistes a Madrid.

Ara bé, la ministra també va garantir que, en cas que TP Ferro entri en liquidació, això no suposarà que els trens deixin de passar pel tram transfronterer. «Tinguin la garantia que tant el govern espanyol i el govern francès donarem el servei públic si, per allò que sigui, la concessionària deixa de fer-ho», va dir Ana Pastor, que va afegir que «estarà garantit per part de Renfe i SNCF francesa».