Dos equips mèdics de l'hospital Josep Trueta i la Clínica Girona i el pediatre olotí Joan Cros són els guanyadors dels primers premis Bonastruc ça Porta que el Col·legi Oficial de Metges de Girona ha lliurat aquest al vespre. Els guardons, que reconeixen la trajectòria professional dels qui excel·leixen en l'exercici de la seva tasca a Girona, ha premiat dos equips assistencials, el servei de Cirurgia General i Digestiva del Trueta i el de Ressonància Magnètica de la Clínica Girona, i, a títol individual, el doctor Joan Cros, pediatre durant tres dècades a Olot.

L’objectiu d’aquests premis, ha explicat el president del Col·legi, el doctor Josep Vilaplana, és «prestigiar els metges gironins i la seva vocació professional». «Hem de trobar moments per al reconeixement, la felicitació i el suport mutu, sobretot després de les dificultats pressupostàries i laborals que ha viscut el sector de la salut en els darrers anys», ha subratllat Vilaplana en el seu discurs. Batejats amb el nom de qui es considera el primer gran metge gironí, volen posar en valor la importància del treball en equip i retre homenatge als professionals que han dedicat tota una vida a la medicina.

Dos equips i un professional

Del servei de Cirurgia Digestiva del Trueta, integrat per 27 metges dirigits pel doctor Antoni Codina, el Col·legi en destaca la seva activitat en el tractament quirúrgic dels òrgans abdominals, especialitat en què s'ha convertit en un referent nacional i internacional en processos concrets, com la patologia del fetge, esofago-gàstrica i el colon-recte. En l’àmbit assistencial, la principal activitat del servei és la quirúrgica, amb 2.400 intervencions el 2015, un 92% de les quals de tipus oncològic. A més, l’equip de professionals també està acreditat per fer docència amb una plaça de MIR i fa recerca dins l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi).

Pel que fa al servei de Ressonància Magnètica de la Clínica de Girona, els metges el reconeixen pel desenvolupament de dues tècniques innovadores a l’Estat en el camp oncològic. Per una banda, la ressonància de cos sencer, que permet visualitzar tot el cos en un únic estudi i reduir així el temps d’exploració; i per l’altra, la ressonància multiparamètrica en el diagnòstic de càncer de pròstata, que estalvia biòpsies perquè aporta informació biològica del tumor. Aquest equip de professional, dirigit pels doctors Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, ha obtingut una trentena de premis científics en congressos nacionals i internacionals, ha publicat més de 90 articles en revistes radiològiques de prestigi i ha participat en més de 200 conferències i en 35 projectes-beques d’investigació.

Els guardons Bonastruc ça Porta també han premiat el doctor Joan Cros, pediatre de dues generacions d’olotins. La vocació de Cros va començar quan tenia 14 anys i va entrar a treballar com a aprenent a la farmàcia Vayreda d’Olot. El 1980, un cop acabada l’especialitat de pediatria, i mentre esperava que s’inaugurés l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, va aconseguir una plaça de pediatre al CAP d’Olot, on ha exercit durant 32 anys. Ara ja retirat de la sanitat pública, continua treballant a la consulta privada que té a la capital garrotxina.